
”Denna fool spetsad med ingefära är lätt, luftig och underbart neonfärgad. Jag har svårt att komma på en efterrätt som jag hellre äter. Rabarbern ger en välkommen syrlighet och en klick ljusrosa färg. Det kanske inte går att hårdvispa vegansk grädde – vispa den bara så mycket du kan.” – Anna Jones
HUVUDINGREDIENSER
- Mjölkprodukter
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
TILL RABARBERN
- 2 stjälkar rabarber, tunt skivade (se nedan för alternativ)
- 1 rågad matsked finkornigt strösocker
TILL ”FOOLEN”
- 300 ml vispgrädde eller vegansk grädde
- 100 ml tjock grekisk yoghurt eller kokosyoghurt
- 6 bitar syltad ingefära, fyra finhackade, 2 tunt skivade och 1 matsked sirap från burken
- Zest från ½ ovaxad citron
Årstidsanpassade varianter
- Jordgubbar, råa, skivade
- Hallon, råa, krossade
- Päron, råa, tunt skivade
- Plommon, kokta med lite socker
- Krusbär, kokta med lite socker
-
Gör så här
-
1Ugnstemperatur 190 °C, gas 5.
-
2Koka rabarbern och sockret i en panna i två minuter tills juicerna förvandlar sockret till en rosa sirap men rabarbern fortfarande behåller sin krispighet. Ställ pannan åt sidan och låt den svalna i 20 minuter.
-
3Vispa visp- eller vegangrädden tills den nästan är hård och vänd sedan i yoghurten.
-
4Tillsätt den fint hackade ingefäran och rör i den ihop med ingefärssirap och citronzest. När den har kallnat, rör ner hälften av den tillagade rabarbern i grädden.
-
5Fördela foolen i fyra Le Creuset-ramekiner, toppa med den resterande tunt skivade ingefäran och resten av rabarbern.
-
6Kockens tips: Du kan justera mängden socker efter hur söt din frukt är.