
Kleftiko är en grekisk rätt med lammkött som ska koka sakta och länge. Här är det perfekt att använda en oval ugnsform på ca 3 l från Le Creuset. Börja dagen med att tillaga rätten så blir du belönad med kött som är så mört att det nästan smälter i munnen till kvällsmat. Använd gärna rikligt med färska örter, men var lite försiktig med timjan. Lägg eventuellt undan lite örter till potatisen.
HUVUDINGREDIENSER
- Lamm
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Oval ugnsform m/ lock Heritage stengods
1 549,00 kr.
929,00 kr.
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 lammstek (ca 1,5 kg)
- ca 10 vitlöksklyftor, du kan använda färre eller så många som 15
- 3 morötter
- 1 lök
- 1 palsternacka
- 1 citron
- 2–3 dl rödvin
- rosmarin
- timjan
- oregano
- persilja
- salt och peppar
-
Gör så här
-
1Skär hälften av vitlöksklyftorna på längden. Stick hål i lammsteken med en spetsig kniv och tryck in vitlöken i hålen.
-
2Smörj in steken i olja och gnid in rikligt med salt och peppar.
-
3Skala morot, lök och palsternacka, skär dem i grova bitar och lägg dem i ugnsformen.
-
4Skär citronen i klyftor och lägg dem tillsammans med hälften av den återstående vitlöken och hälften av örterna i ugnsformen.
-
5Lägg lammsteken ovanpå grönsakerna och strö över resten av vitlöken och örterna. Häll i rödvinet.
-
6Sätt på locket på ugnsformen och ställ in den i förvärmd ugn på 120 grader. Stektiden är 5-6 timmar. Köttets temperatur bör vara minst 75 grader.
-
7Servera med lättkokt potatis som har vänts med smör och örter i stekpannan, en grekisk sallad med oliver och feta, tzatziki samt ett gott bröd med spröd skorpa.