- Mjöl
Ingredienser
- 600 ml vatten
- 10 g jäst
- 1 tsk honung
- 450 g vetemjöl
- 200 g fullkornsmjöl
- 1 msk grovt salt
-
Gör så här
-
1Mät upp vatten, jäst och honung i en skål, och rör om tills jäst och honung har lösts upp i vattnet.
-
2Tillsätt vetemjöl och fullkornsmjöl och slutligen saltet.
-
3Blanda samman degen ordentligt.
-
4Täck över degen och låt den jäsa i kylen över natten (10-12 timmar).
-
5Sätt en gjutjärnsgryta i ugnen och värm upp den till 250˚ grader med varmluft.
-
6När ugnen och grytan är tillräckligt varma, ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen innan du lägger i degen.
-
7Ställ in grytan med lock på i ugnen och grädda brödet i 30 minuter. Sänk därefter värmen till 225˚ grader, och grädda färdigt brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
-
8Ta ut brödet när det är färdigt och mörkt gyllenbrunt. Vänd därefter ut brödet på ett galler och låt det svalna innan du skär upp det.