- Frukt
Ingredienser
- 120 g vetemjöl
- 50 g socker
- 1 knivsudd salt
- 115 g smör, kylt och skuret i tärningar
- 1 äggula
- 1-2 msk kallt vatten
- 200 g socker
- 0,75 dl äppeljuice, gärna ofiltrerad
- Saften av 1 pressad citron
- 1 tsk vaniljextrakt
- 115 g smör
- 4-6 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i klyftor
- Vispgrädde, vispad till tjock grädde
-
Gör så här
-
1Lägg mjöl, socker och salt i en matberedare och tillsätt smöret lite eftersom medan maskinen går. Rör tills blandningen liknar grovt mjöl. Vispa äggula och 1 msk kallt vatten tillsammans i en skål och häll i mjölblandningen. Blanda tills degen går ihop och du kan forma klumpar. Om degen är för torr för att hålla ihop, tillsätt lite mer kallt vatten
-
2Strö lite mjöl på bordet och rulla ut degen i en cirkel med en diameter på 28 cm. Lägg den på ett fat eller en bakplåt och täck med plastfilm. Ställ in den i kylskåpet i minst 1 timme
-
3Värm ugnen till 220 °C
-
4Använd en tarte tatin-pajform för att göra fyllningen. Lägg socker, äppeljuice, citronsaft och vaniljextrakt i formen och koka upp blandningen på hög värme. Rör hela tiden tills sockret är smält. Låt sedan koka utan att röra tills karamellen har en mörk bärnstensfärg. Ta bort formen från värmen och rör i smöret lite åt gången tills allt är tillsatt och karamellblandningen är jämn
-
5Lägg äpplena i formen ovanpå karamellen med den runda sidan nedåt. Placera dem så snyggt som möjligt, eftersom de bildar översidan av kakan. Placera formen på spisen igen och koka äpplena på låg värme i 10-15 minuter tills en brun, bubblande juice bildas vid kanten av formen
-
6Ta av formen från spisen och lägg den runda degen över äpplen. Använd en sked för att sticka ner kanterna på degen i formen och in under äpplena. Grädda kakan i ugnen tills den är gyllene, cirka 10-15 minuter
-
7Ställ kakan på ett avkylningsställ och låt svalna i cirka 15 minuter. Lossa kakan genom att låta en tunn kniv glida runt formens kant. Placera det önskade serveringsfatet ovanpå kakan. Håll formen och skålen tätt ihop och vänd dem snabbt så att kakan faller på fatet. Om det finns några äpplen kvar i formen, kan du försiktigt lossa dem och placera dem på kakan
-
8Servera kakan varm med vispgrädde