- Fågel
Ingredienser
- 1 ekologisk eller frigående kyckling
- salt och peppar
- 1 ekologisk citron
- 1 kvist rosmarin
- 50 g smör
- 2 msk olivolja
- 3 lökar, skurna i fjärdedelar
- 2 purjolökar, skivade i 3 cm bitar
- 1 kvist timjan
- 1 hel vitlök, i halvor
- 1 glas vitt vin
- 1 dl vatten
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 180 °C.
-
2Krydda kycklingen generöst med salt och peppar, både in- och utvändigt. Nagga citronen med en örtkniv eller liknande. Stoppa in citronen i kycklingen tillsammans med rosmarin och bind sedan ihop kycklingen med steksnöre.
-
3Smält smöret i grytan tillsammans med olivoljan och bryn kycklingen på alla sidor. Ta upp kycklingen ur grytan och slå bort fettet.
-
4Lägg tillbaka kycklingen i grytan och lägg i lök, purjolök, timjan och vitlök runt omkring kycklingen.
-
5Tillsätt vitt vin och vatten och sätt in kycklingen i ugnen i 75 minuter. Stick ett hål i kycklinglåret med en köttnål: om köttsaften är klar, är kycklingen klar.
-
6Servera med färskpotatis, sparris eller vad du föredrar i grönsaksväg.