Ägg i cocotte

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Ägg i cocotte
Saknar du inspiration till din frukost, brunch eller lunch? Här får du ett förslag från oss på en proteinrik och vacker rätt som du tillagar på nolltid. Ägg, lax och grönkål ska bara ugnsbakas i små minigrytor och garneras med valfri topping. Rätten passar för att servera till många personer, eftersom den kräver minimal förberedelse och tillagning, men du kan även enkelt skapa en enda portion till dig själv.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 8 stora ägg
  • 100 g rökt lax
  • 50 g färsk grönkål (utan stjälk)
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Ev. till garnering: ugnsbakade körsbärstomater, parmesan, vårlök, eller färska örtkryddor
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C
  • 2
    Droppa några droppar olivolja i varje minigryta. Täck botten med några blad grönkål och knäck två ägg i varje minigryta. Tryck ner en skiva lax mellan äggen och krydda med salt och peppar.
  • 3
    Sätt minigrytorna på ett ugnsfast fat, och häll varmt vatten på fatet, tills vattnet når upp till mitten på minigrytorna. Baka dem i ugnen i 25 minuter, eller tills de har blivit tillagade på det sätt du föredrar.
  • 4
    Servera portionerna varma, ev. med bröd till, och toppa med t.ex. ugnsbakade körsbärstomater, finriven parmesan, vårlök i tunna skivor eller färska örtkryddor.
  • 5
    Tips: Om du vill ha en annan smakvariation kan du byta ut grönkål och lax mot spenat och parmaskinka.