- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 15 g smör
- 12 fina blad svartkål
- 4 bitar torsk à 100 g (utan skinn)
- Salt och peppar
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 2 äggulor
- 1 citron
- 150 g skirat smör
- 2 msk finhackad dill
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs dem i smör i en stekpanna.
-
2Nyp av den grova stjälken på svartkålen och skölj kålen noga.
-
3Lägg svartkålen i pannan och stek tills den sjunker ihop något.
-
4Fördela kålen i botten av 4 minigrytor i stengods och lägg fisken ovanpå. Krydda väl med salt och peppar. Häll slutligen över vinet och lägg på lock.
-
5Baka fisken i minigrytorna med lock i 125 °C i förvärmd ugn i 15–17 minuter. Fisken är klar när den skivar sig.
-
6Hollandaise:
-
7Vispa ihop äggulorna med 1 msk citronsaft och svartpeppar i en skål över vattenbad. Vispa tills äggulorna blir luftiga och ljusa.
-
8Häll det skirade smöret i skålen i en tunn stråle. Om såsen blir för varm eller om man häller i för mycket smör i skålen på en gång kan såsen skära sig. Så snart du ser att smöret har gått in i såsen kan du tillsätta mer.
-
9Smaka av såsen med mer citron, salt peppar och dill. Servera hollandaisen till den bakade torsken i minigrytorna.
-
10Tips: Det är enkelt att lägga upp förrätt eller bröd portionsvis direkt i minigrytor och ställa in dem i ugnen.