- Grönsaker
Ingredienser
- 50 g tahini
- ½ msk vita sesamfrön
- 5 msk sojamjölk, osötad
- ½ msk sesamolja
- 1½ msk vinäger
- ½ msk socker
- ½ msk soja
- ¼ tsk dashipulver (japansk fiskbuljong) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
- 1 knivsudd salt
- 150 g haricots verts, putsade
- 150 g sparrisbroccoli (eller vanlig broccoli i små buketter)
- 150 g grönkål, utan stjälk
- 150 g sockerärtor
-
Gör så här
-
1Lägg tahini och sesamfrön i en stekpanna och värm upp på medelhög värme. Stek i ca 10 minuter och rör om hela tiden tills färgen har mörknat och det börjar dofta ordentligt. Lägg tahini och sesamfrön i en skål och häll i sojamjölk, sesamolja, vinäger, socker, soja, dashipulver och salt. Rör om tills sockret har lösts sig och förvara dressingen i kylskåp med locket på. Den håller sig i upp till en vecka.
-
2Fyll grytan till hälften med vatten och låt koka upp. Sänk till medelhög värme. Lägg grönsakerna i ånginsatsen med sockerärtorna överst och ånga dem i ca 4 minuter eller tills grönsakerna har mjuknat. Vänd dem i sesamdressingen och servera.
-
3Tips: Rätten kan även serveras kall.