Ångade grönsaker med rostad sesamdressing

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Ångade grönsaker med rostad sesamdressing
Denna maträtt inspirerad av Japan är ett läckert tillbehör till vilken mat som helst då den passar bra med allt slags kött eller som ett spännande inslag till en vegetarisk måltid.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 50 g tahini
  • ½ msk vita sesamfrön
  • 5 msk sojamjölk, osötad
  • ½ msk sesamolja
  • 1½ msk vinäger
  • ½ msk socker
  • ½ msk soja
  • ¼ tsk dashipulver (japansk fiskbuljong) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 1 knivsudd salt
  • 150 g haricots verts, putsade
  • 150 g sparrisbroccoli (eller vanlig broccoli i små buketter)
  • 150 g grönkål, utan stjälk
  • 150 g sockerärtor
  • Gör så här

  • 1
    Lägg tahini och sesamfrön i en stekpanna och värm upp på medelhög värme. Stek i ca 10 minuter och rör om hela tiden tills färgen har mörknat och det börjar dofta ordentligt. Lägg tahini och sesamfrön i en skål och häll i sojamjölk, sesamolja, vinäger, socker, soja, dashipulver och salt. Rör om tills sockret har lösts sig och förvara dressingen i kylskåp med locket på. Den håller sig i upp till en vecka.
  • 2
    Fyll grytan till hälften med vatten och låt koka upp. Sänk till medelhög värme. Lägg grönsakerna i ånginsatsen med sockerärtorna överst och ånga dem i ca 4 minuter eller tills grönsakerna har mjuknat. Vänd dem i sesamdressingen och servera.
  • 3
    Tips: Rätten kan även serveras kall.