- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 1 medelstor piggvar
- 250 g färskpotatis
- 1 näve gröna och gula bönor
- 1 knippe små morötter
- 1 knippe sparris
- Salt och peppar
- 2 nävar bladpersilja
- 1 näve mynta
- 1 näve basilika
- 1 vitlöksklyfta
- 5 sardellfiléer
- Olivolja
- 1 msk kapris
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk dijonsenap
- Pressad saft från en citron
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Filea piggvaren: skär ned längs ryggmärgen och skär loss filéerna från benet. Lägg filéerna med skinnsidan nedåt på skärbrädan. Håll i det ena hörnet med fingrarna och skär med kniven längs skinnet bort från dig själv. Upprepa det här momentet tills du har fyra fina filéer.
-
2Finhacka örterna till salsan.
-
3Krossa vitlök och sardeller med lite salt i en mortel. Lägg örterna i morteln och häll i olivolja tills du har en pestoliknande konsistens.
-
4Grovhacka kaprisen och lägg den i morteln med rödvinsvinäger och dijonsenap. Smaka av med pressad citron, peppar och eventuellt lite salt.
-
5Lägg potatisen i en gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt salt och koka upp. Koka potatisen i 4 minuter och sätt in ånginsatsen i grytan.
-
6Krydda piggvaren med salt och peppar och lägg den i ånginsatsen tillsammans med bönorna. Låt ångkoka i 3 minuter.
-
7Lägg sedan de små morötterna och sparrisen i ånginsatsen och låt dem ångkoka i 3 minuter.
-
8Servera fisken med en blandning av de ångkokta grönsakerna och en sked salsa verde.
-
9Tips: Spara ben och huvud från fisken till en smakrik fiskfond.