Ångkokta ostron med chili, lime och gin

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Ångkokta ostron med chili, lime och gin
Skönheten med iskalla, felfria och färska ostron är att det är havet och ostronen själva som gör allt hårt arbete. De ger själva den fantastiska smaken, och kocken behöver inte göra något annat än att öppna dem. Vanligtvis äts ostron råa, men om du inte gillar råa skaldjur kan de ångas kort och försiktigt. På det här sättet tillagas de lite och får en annan struktur, men de kommer ändå att smaka fantastiskt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 12 färska ostron, t.ex. Fines de Claire
  • Krossad is, till servering
  • Färsk koriander, grovhackad, till servering
Dressing:
  • Saft och finrivet skal från 1 lime
  • 20 ml gin
  • ½ tsk färsk ingefära, fint riven
  • 1-2 tsk mirin (sött, japanskt risvin) - kan köpas i asiatiska matbutiker
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk färsk chili, finhackad
  • Gör så här

  • 1
    Rengör ostronen
  • 2
    Blanda ihop alla ingredienserna för dressingen i en skål och vispa väl
  • 3
    Fyll pocheringsgrytan med vatten och sätt i insatsen. Lägg på locket och koka upp vattnet
  • 4
    Sänk värmen när vattnet kokar, så att det bara sjuder. Lägg ett ostron i varje fördjupning och sätt tillbaka locket. Ångkoka ostronen i 5-7 minuter tills de öppnas något. Ta upp dem ur grytan, öppna dem och lossa köttet. Lägg dem på en tallrik och ställ åt sidan. Gör på samma sätt med resten av ostronen
  • 5
    Fördela den krossade isen på ett fat och bilda små fördjupningar där ostronen kan ligga. Häll lite dressing över varje ostron och garnera med koriander