Ångkokta rödspättor med grillad sallad

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Ångkokta rödspättor med grillad sallad
Älskar du stekt rödspätta? Titta då på detta recept gjort i en gjutjärnspanna.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Rödspättor:
  • 2 stora hela rödspättor (eller 4 mindre)
  • 2 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl torrt vitt vin
  • 1 msk grov senap
  • 10 kvistar dragon
  • 10 kvistar körvel
  • 10 kvistar timjan
  • Marviol – kan uteslutas
Grillad sallad:
  • 8 gröna sparrisar
  • 2 fänkål
  • 200 g rädisor
  • 1½ dl grädde
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk grov senap
  • 1 msk honung
  • Salt och peppar
  • 2 små huvuden hjärtsallad
  • Färsk dill
  • Gör så här

  • 1
    Rödspättor:
  • 2
    Skär av fenor och huvuden från rödspättorna och skölj dem noga.
  • 3
    Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt och tillsätt oljan. Stek rödspättorna i 2 minuter med den vita sidan nedåt.
  • 4
    Tillsätt vin, smör, senap och örter. Täck med ett lock eller aluminiumfolie och ångkoka i cirka 10–14 minuter. Rödspättorna är klara när man försiktigt kan lossa skinnet.
  • 5
    Dekorera eventuellt med fler färska örter. Servera fisken med såsen från pannan.
  • 6
    Grillad sallad:
  • 7
    Bryt av nederdelen på de gröna sparrisarna och dela fänkålen i fyra. Grilla fänkål, sparris och rädisor i en grillpanna i 3–4 minuter på varje sida och ta av dem från värmen.
  • 8
    Blanda grädden med vinäger, senap och honung. Smaka av med salt och peppar. Låt dra i 10 minuter tills den har surnat och tjocknat en aning.
  • 9
    Lägg upp de grillade grönsakerna på en bädd av hjärtsalladsblad, häll på dressingen och dekorera med färsk dill.