- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 2 stora hela rödspättor (eller 4 mindre)
- 2 msk rapsolja
- 50 g smör
- 1 ½ dl torrt vitt vin
- 1 msk grov senap
- 10 kvistar dragon
- 10 kvistar körvel
- 10 kvistar timjan
- Marviol – kan uteslutas
- 8 gröna sparrisar
- 2 fänkål
- 200 g rädisor
- 1½ dl grädde
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 msk grov senap
- 1 msk honung
- Salt och peppar
- 2 små huvuden hjärtsallad
- Färsk dill
-
Gör så här
-
1Rödspättor:
-
2Skär av fenor och huvuden från rödspättorna och skölj dem noga.
-
3Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt och tillsätt oljan. Stek rödspättorna i 2 minuter med den vita sidan nedåt.
-
4Tillsätt vin, smör, senap och örter. Täck med ett lock eller aluminiumfolie och ångkoka i cirka 10–14 minuter. Rödspättorna är klara när man försiktigt kan lossa skinnet.
-
5Dekorera eventuellt med fler färska örter. Servera fisken med såsen från pannan.
-
6Grillad sallad:
-
7Bryt av nederdelen på de gröna sparrisarna och dela fänkålen i fyra. Grilla fänkål, sparris och rädisor i en grillpanna i 3–4 minuter på varje sida och ta av dem från värmen.
-
8Blanda grädden med vinäger, senap och honung. Smaka av med salt och peppar. Låt dra i 10 minuter tills den har surnat och tjocknat en aning.
-
9Lägg upp de grillade grönsakerna på en bädd av hjärtsalladsblad, häll på dressingen och dekorera med färsk dill.