Innan produkten tas i bruk
Innan produkten används första gången ska allt emballage och alla
etiketter avlägsnas. Diska
därefter
produkten i varmt vatten med lite diskmedel. Skölj av produkten grundligt och torka
den.
Värmekällor
Gjutjärnsprodukter från Le Creuset kan användas på alla plattor inkl.
gasplattor, elplattor,
glaskeramikhällar, induktionshällar och i alla typer av ugnar, vedspisar,
utomhusgrillar etc.
Vid användning på glaskeramik- eller induktionshäll ska man alltid
lyfta produkten när man flyttar
den. Drag
eller skjut aldrig produkten över hällen då detta kan skada både bottnen på
produkten samt glaskeramikhällen.
Använd alltid en platta som motsvarar produkten storleksmässigt för
att uppnå största möjliga
effektivitet
och för att undvika överupphettning av sidorna på produkten samt skador på
handtagen.
Gaslågor ska begränsas till bottnen av produkten och får ALDRIG slå
upp längs sidorna.
Långa handtag ska placeras så att de inte sticker ut över kanten på
spisen eller ut över andra
kokzoner.
Inställning av temperatur
Den sandfärgade, invändiga emaljen är särskilt lämplig för långsam
tillagning på låg till
medelhög värme och medelhög temperatur.
Värm alltid upp produkten på låg till medelhög värme tills den har
uppnått en medelhög till hög
temperatur –
det ger bäst resultat i matlagningen, även när man steker och fräser/bryner. Låt
produkten sakta bli genomvarm
då det ger det jämnaste och mest effektiva resultatet. När produkten väl är varm kan
man fortsätta med all
matlagning på en lägre temperatur.
Höga temperaturer ska bara användas vid kokning av vatten till
grönsaker eller pasta eller vid
reducering av
fond eller sås.
Höga temperaturer får ALDRIG användas för att förvärma produkten.
Gjutjärn håller värmen så bra att om en panna/gryta blir överupphettad
ger det ett sämre resultat
i
matlagningen och maten blir bränd.
Satin Black (matt svart)-emalj har applicerats på alla produkter med
utvändig svart, matt
emaljering och även på alla pannor, grillpannor, traktörpannor, stekpannor,
munkpannor, blinipannor,
crêpespannor, wokar, taginer och stekgrytor. De här produkterna är idealiska att
steka, grilla och bryna i
samt vid tillagning av vissa gryträtter. Satin Black-emaljen är speciellt framtagen
för matlagning som kräver
höga yttemperaturer, vilket inte är riktigt samma sak som bara matlagning på hög
värme. Med gjutjärn uppnås
högre yttemperaturer genom att man låter pannan eller grytan bli ordentligt
genomvarm genom att ställa in
plattan på jämn/medelhög värme.
Oavsett typ av ingredienser och recept uppnås det bästa resultatet
genom att man sänker värmen när
rätt
yttemperatur har uppnåtts eller när rätt temperatur på matfettet har uppnåtts.
Konstant användning av hög
värme medför överupphettning samt att maten bränns eller fastnar, detta gäller
särskilt känsliga blandningar
till omelett eller andra äggrätter.
Den matta, svarta emaljen får efter upprepad användning en beläggning
av patina (en svartbrun
yta). Patinan
är resultatet av naturliga oljor och fett från maten som bränns in i den varma ytan.
Undvik att diska bort
patinan då den förbättrar stekförmågan och motverkar att maten fastnar. Samtidigt
bidrar den till att man kan
minska mängden fett som behövs till matlagningen.
Användning i ugn
För svart fenolknopp till lock får ugnstemperaturen inte överstiga
200° C/gasläge 6.
Produkter med integrerade handtag i gjutjärn eller knoppar i rostfritt stål klarar upp till 260 °C i en vanlig ugn.
Ugnar med gjutjärn invändigt. Placera inte köksutrustning av något
slag i
bottnen på en ugn
som är klädd med gjutjärn invändigt. Det höjer tillagningstemperaturen i ugnen och
därmed ökar
tillagningshastigheten med risk för att maten blir förstörd. Undvik att dra eller
skjuta produkten över
bottenbeklädnaden då det kan skada din produkt. För bästa resultat ska
köksutrustningen alltid placeras på en
plåt eller ett galler.
Produkter med trähandtag tål inte att användas i ugnen då det kan
förstöra
handtaget.
Goda råd vid stekning och sautering på gjutjärn.
När du steker och sauterar ska matfettet vara varmt innan du lägger
ned maten i produkten. Se
därför till att
både produkten och matfettet är varma. Oljan eller fettet som täcker produkten är
tillräckligt varmt när oljan
har en lätt krusning på ytan eller smöret eller annat matfett bubblar eller skummar.
Goda råd vid användning av grillpannan i gjutjärn
När man grillar i en grillpanna ska man först förvärma den tomma
pannan för att pannan ska få en
mycket hög
yttemperatur för bryning. Detta råd gäller inte övriga produkter!
För att uppnå ett bra resultat är det viktigt att ytan är tillräckligt
varm innan man lägger maten
i pannan.
Man får inga bruna grillränder om pannans yta är för kall eller om maten är för
fuktig. Torka av
överskottsfukt från matvarorna med hushållspapper, detta gäller även marinerade
matvaror.
Ställ en tom panna på plattan, sätt på plattan på medelvärme och låt
pannan bli genomvarm under
några minuter
(ca 5-10 min.). Häll inte olja i en kall panna. När pannan hettas upp blir oljan
nämligen för varm och börjar
ryka. Ta några droppar vatten på fingrarna och stänk i den varma pannan. Om
vattendropparna sjuder och
förångas meddetsamma är pannan tillräckligt varm och klar att användas. Om vattnet
bildar ånga men inte sjuder
ska pannan värmas upp lite till och sedan upprepar du testet med vatten. När pannan
är tillräckligt varm,
spraya lite olja i pannan med en oljespray eller pensla olja i pannan med en
bakpensel i silikon från Le
Creuset (eller kan maten som ska stekas penslas med olja). Vi rekommenderar att man
använder vegetabilisk
olja, jordnötsolja eller majsolja, då olivolja kan osa kraftigt. När pannan väl har
fått sin beläggning av
patina behöver man bara använda ytterst lite olja eller ingen olja alls. För att få
de karakteristiska
grillränderna på maten ska råvarorna ligga stilla i pannan i flera minuter. Om man
flyttar runt maten i pannan
för snabbt kan maten fastna, grillränderna blir inte så tydliga och saften från
maten kan rinna ut.
Användning av matfett
Den emaljerade ytan i ljus sandfärg lämpar sig inte för matlagning
utan vätska eller matfett.
Vätska, olja,
fett eller smör ska täcka bottnen helt före upphettning. Håll alltid ett öga på
produkten medan den upphettas
och låt inte produkten koka torrt då det kan uppstå bestående skador på emaljen.
Vid fritering i en djup panna får den maximala oljemängden inte
överstiga 1/3 av pannans kapacitet
eftersom
oljenivån stiger när ingredienserna läggs ned i pannan. Vi rekommenderar att man av
säkerhetsskäl använder en
stektermometer och att man har ett lock nära till hands om oljan skulle bli
överhettad eller börja brinna.
Förvaring och marinering av matvaror
Den emaljerade ytan i ljus sandfärg är vattentät och därför är
produkten lämplig för förvaring av
rå eller
tillagad mat samt för syrahaltiga marinader
Val av köksredskap
Vi rekommenderar att man använder silikonredskap från Le Creuset som
gör matlagningen enklare och
bekvämare
och samtidigt skyddar ytan på produkterna.
Metallredskap, skedar eller vispar får endast används med försiktighet
och får ej skrapas över
emaljytan.
Undvik även att slå av dessa redskap mot kanten på grytan eller pannan.
Elektriska eller batteridrivna vispar får inte användas då detta
skadar emaljen.
Knivar eller redskap med vassa kanter får inte användas till att skära
i maten direkt i produkten.
Handtag
Handtag i gjutjärn eller knoppar i rostfritt stål blir varma vid
användning både på spisen och i
ugnen.
Använd alltid en torr, tjock trasa eller grytlappar till varma produkter och
knoppar. Produkter med
trähandtag får inte användas i ugnen.
Se till att alla handtag och knoppar är åtspända genom att se över och
efterspänna dem med jämna
mellanrum.
Produkten ska alltid svalna i några minuter innan du diskar den med
varmt vatten och diskmedel,
sköljer av
den och torkar den noga. Häll aldrig kallt vatten i eller på en het produkt och
ställ aldrig ned en varm
produkt direkt i kallt vatten då det kan uppstå en temperaturchock som kan ge
sprickor eller skador på
emaljen.
Om det finns matrester kvar i pannan eller grytan ska den fyllas med
varmt vatten och stå i blöt i
15-20
minuter och sedan diskas av som vanligt.
Nylonsvampar, mjuka disksvampar eller diskborstar kan användas för att
få bort envisa matrester.
Använd inte
svampar i metall eller skarpa rengöringsmedel med slipeffekt då det kan skada
emaljen.
Mindre fläckar eller metallmärken (orsakade av metallredskap) kan tas
bort med Le Creusets
rengöringsmedel
“Pots & Pans” för köksutrustning. Att använda den här produkten då och då bidrar
även till att bevara dina
produkter som nya. Produkten kan köpas hos din lokala återförsäljare.
Ställ aldrig tillbaka fuktiga produkter i skåpet. Produkterna ska
förvaras i ett torrt skåp eller
på en plats
med luftgenomströmning utan fukt.
Häll aldrig kallt vatten på/i en het produkt och sänk aldrig ned en
varm produkt i kallt vatten då
det kan
medföra en termisk chock som kan ge sprickor eller emaljskador på produkten.
Produkter med satin black (mattsvart)-emalj. Försök inte att avlägsna
patinan (den
brunaktiga, svarta beläggningen) som bildas på den matta, svarta ytan. Patinan
förbättrar stekegenskaperna och
förhindrar att maten fastnar i produkten. Låt alltid produkten svalna innan den
diskas.
Om möjligt ska du bara skölja av produkten i varmt vatten och därefter
torka av ytan med en fuktig
trasa.
Detta gäller om produkten används regelbundet vid tillagning av mat som inte
tenderar att fastna.
Om det krävs en grundligare rengöring av produkten används varmt
vatten med diskmedel varefter
produkten
sköljs av och torkas noga. För att få bort matrester som har fastnat och är svåra
att få bort ska man fylla
produkten med varmt vatten och låta den stå i blöt en stund. Diska, skölj och torka
sedan produkten som
vanligt.
Det kan vara praktiskt att använda en diskborste för att få bort små
matrester eller vid rengöring
mellan
räfflorna på grillen. Använd inte grytrengöring eller rengöringsmedel med slipeffekt
på stekytan.
Vid fastbränning av mat med hög sockerhalt (t.ex. marmelad och
karamell) kan det bli betydande
skador på
produktens invändiga glasemalj och på plattan (om man spiller på plattan). Fastbränt
socker ska avlägsnas
omedelbart.
Om det finns fastbrända, förkolnade matrester invändigt som är svåra
att få bort, lägg en tablett
med
maskindiskmedel i produkten och fyll på med vatten tills tabletten är täckt. Hetta
upp produkten på medelhög
värme och låt lösningen sjuda i ca 25 min. Diska därefter produkten som vanligt.
Maskindisk
Alla produkter med integrerade handtag i gjutjärn, fenolhandtag eller
knoppar i rostfritt stål kan
diskas i
diskmaskin. Produkter med trähandtag tål inte maskindisk.
Att konstant diska produkten i diskmaskinen kan dock medföra att
emaljen med tiden bleknar. Detta
skadar inte
produkten och försämrar inte dess kapacitet.
Diskmaskinens program ska alltid gå klart helt innan maskinen öppnas.
På så sätt är produkterna
helt torra
när de tas ut ur maskinen.
För produkter med satin black-emalj blir uppbyggnaden av patinan
mycket
mindre effektiv om
produkten diskas i diskmaskinen. Detta medför ökad förbrukning av matfett i
matlagningen under en längre tid.
Le Creuset lämnar livstidsgaranti på gjutjärnsprodukter. Läs mer om
vad garantin omfattar och i
vilka fall
den inte gäller
här