Bruksanvisning
Varje produkt från Le Creuset är designad för att uppfylla mångskiftande behov i matlagningen och
för att vara optimalt användarvänlig. Vänligen läs igenom den här bruksanvisningen innan du använder
din produkt från Le Creuset för första gången. Bruksanvisningen innehåller information om hur du
utnyttjar köksutrustningens funktioner på bästa möjliga sätt, samt skötselråd för produkterna.
Innan produkten tas i bruk
Innan produkten används första gången ska allt emballage och alla
etiketter avlägsnas. Diska
därefter
produkten i varmt vatten med lite diskmedel. Skölj av produkten grundligt och torka
den.
Värmekällor
Gjutjärnsprodukter från Le Creuset kan användas på alla plattor inkl.
gasplattor, elplattor,
glaskeramikhällar, induktionshällar och i alla typer av ugnar, vedspisar,
utomhusgrillar etc.
Vid användning på glaskeramik- eller induktionshäll ska man alltid
lyfta produkten när man flyttar
den. Drag
eller skjut aldrig produkten över hällen då detta kan skada både bottnen på
produkten samt glaskeramikhällen.
Använd alltid en platta som motsvarar produkten storleksmässigt för
att uppnå största möjliga
effektivitet
och för att undvika överupphettning av sidorna på produkten samt skador på
handtagen.
Gaslågor ska begränsas till bottnen av produkten och får ALDRIG slå
upp längs sidorna.
Långa handtag ska placeras så att de inte sticker ut över kanten på
spisen eller ut över andra
kokzoner.
Inställning av temperatur
Den sandfärgade, invändiga emaljen är särskilt lämplig för långsam
tillagning på låg till
medelhög värme och medelhög temperatur.
Värm alltid upp produkten på låg till medelhög värme tills den har
uppnått en medelhög till hög
temperatur –
det ger bäst resultat i matlagningen, även när man steker och fräser/bryner. Låt
produkten sakta bli genomvarm
då det ger det jämnaste och mest effektiva resultatet. När produkten väl är varm kan
man fortsätta med all
matlagning på en lägre temperatur.
Höga temperaturer ska bara användas vid kokning av vatten till
grönsaker eller pasta eller vid
reducering av
fond eller sås.
Höga temperaturer får ALDRIG användas för att förvärma produkten.
Gjutjärn håller värmen så bra att om en panna/gryta blir överupphettad
ger det ett sämre resultat
i
matlagningen och maten blir bränd.
Satin Black (matt svart)-emalj har applicerats på alla produkter med
utvändig svart, matt
emaljering och även på alla pannor, grillpannor, traktörpannor, stekpannor,
munkpannor, blinipannor,
crêpespannor, wokar, taginer och stekgrytor. De här produkterna är idealiska att
steka, grilla och bryna i
samt vid tillagning av vissa gryträtter. Satin Black-emaljen är speciellt framtagen
för matlagning som kräver
höga yttemperaturer, vilket inte är riktigt samma sak som bara matlagning på hög
värme. Med gjutjärn uppnås
högre yttemperaturer genom att man låter pannan eller grytan bli ordentligt
genomvarm genom att ställa in
plattan på jämn/medelhög värme.
Oavsett typ av ingredienser och recept uppnås det bästa resultatet
genom att man sänker värmen när
rätt
yttemperatur har uppnåtts eller när rätt temperatur på matfettet har uppnåtts.
Konstant användning av hög
värme medför överupphettning samt att maten bränns eller fastnar, detta gäller
särskilt känsliga blandningar
till omelett eller andra äggrätter.
Den matta, svarta emaljen får efter upprepad användning en beläggning
av patina (en svartbrun
yta). Patinan
är resultatet av naturliga oljor och fett från maten som bränns in i den varma ytan.
Undvik att diska bort
patinan då den förbättrar stekförmågan och motverkar att maten fastnar. Samtidigt
bidrar den till att man kan
minska mängden fett som behövs till matlagningen.
Användning i ugn
För svart fenolknopp till lock får ugnstemperaturen inte överstiga
200° C/gasläge 6.
Produkter med integrerade handtag i gjutjärn eller knoppar i rostfritt stål klarar upp till 260 °C i en vanlig ugn.
Ugnar med gjutjärn invändigt. Placera inte köksutrustning av något
slag i
bottnen på en ugn
som är klädd med gjutjärn invändigt. Det höjer tillagningstemperaturen i ugnen och
därmed ökar
tillagningshastigheten med risk för att maten blir förstörd. Undvik att dra eller
skjuta produkten över
bottenbeklädnaden då det kan skada din produkt. För bästa resultat ska
köksutrustningen alltid placeras på en
plåt eller ett galler.
Produkter med trähandtag tål inte att användas i ugnen då det kan
förstöra
handtaget.
Goda råd vid stekning och sautering på gjutjärn.
När du steker och sauterar ska matfettet vara varmt innan du lägger
ned maten i produkten. Se
därför till att
både produkten och matfettet är varma. Oljan eller fettet som täcker produkten är
tillräckligt varmt när oljan
har en lätt krusning på ytan eller smöret eller annat matfett bubblar eller skummar.
Goda råd vid användning av grillpannan i gjutjärn
När man grillar i en grillpanna ska man först förvärma den tomma
pannan för att pannan ska få en
mycket hög
yttemperatur för bryning. Detta råd gäller inte övriga produkter!
För att uppnå ett bra resultat är det viktigt att ytan är tillräckligt
varm innan man lägger maten
i pannan.
Man får inga bruna grillränder om pannans yta är för kall eller om maten är för
fuktig. Torka av
överskottsfukt från matvarorna med hushållspapper, detta gäller även marinerade
matvaror.
Ställ en tom panna på plattan, sätt på plattan på medelvärme och låt
pannan bli genomvarm under
några minuter
(ca 5-10 min.). Häll inte olja i en kall panna. När pannan hettas upp blir oljan
nämligen för varm och börjar
ryka. Ta några droppar vatten på fingrarna och stänk i den varma pannan. Om
vattendropparna sjuder och
förångas meddetsamma är pannan tillräckligt varm och klar att användas. Om vattnet
bildar ånga men inte sjuder
ska pannan värmas upp lite till och sedan upprepar du testet med vatten. När pannan
är tillräckligt varm,
spraya lite olja i pannan med en oljespray eller pensla olja i pannan med en
bakpensel i silikon från Le
Creuset (eller kan maten som ska stekas penslas med olja). Vi rekommenderar att man
använder vegetabilisk
olja, jordnötsolja eller majsolja, då olivolja kan osa kraftigt. När pannan väl har
fått sin beläggning av
patina behöver man bara använda ytterst lite olja eller ingen olja alls. För att få
de karakteristiska
grillränderna på maten ska råvarorna ligga stilla i pannan i flera minuter. Om man
flyttar runt maten i pannan
för snabbt kan maten fastna, grillränderna blir inte så tydliga och saften från
maten kan rinna ut.
Användning av matfett
Den emaljerade ytan i ljus sandfärg lämpar sig inte för matlagning
utan vätska eller matfett.
Vätska, olja,
fett eller smör ska täcka bottnen helt före upphettning. Håll alltid ett öga på
produkten medan den upphettas
och låt inte produkten koka torrt då det kan uppstå bestående skador på emaljen.
Vid fritering i en djup panna får den maximala oljemängden inte
överstiga 1/3 av pannans kapacitet
eftersom
oljenivån stiger när ingredienserna läggs ned i pannan. Vi rekommenderar att man av
säkerhetsskäl använder en
stektermometer och att man har ett lock nära till hands om oljan skulle bli
överhettad eller börja brinna.
Förvaring och marinering av matvaror
Den emaljerade ytan i ljus sandfärg är vattentät och därför är
produkten lämplig för förvaring av
rå eller
tillagad mat samt för syrahaltiga marinader
Val av köksredskap
Vi rekommenderar att man använder silikonredskap från Le Creuset som
gör matlagningen enklare och
bekvämare
och samtidigt skyddar ytan på produkterna.
Metallredskap, skedar eller vispar får endast används med försiktighet
och får ej skrapas över
emaljytan.
Undvik även att slå av dessa redskap mot kanten på grytan eller pannan.
Elektriska eller batteridrivna vispar får inte användas då detta
skadar emaljen.
Knivar eller redskap med vassa kanter får inte användas till att skära
i maten direkt i produkten.
Handtag
Handtag i gjutjärn eller knoppar i rostfritt stål blir varma vid
användning både på spisen och i
ugnen.
Använd alltid en torr, tjock trasa eller grytlappar till varma produkter och
knoppar. Produkter med
trähandtag får inte användas i ugnen.
Se till att alla handtag och knoppar är åtspända genom att se över och
efterspänna dem med jämna
mellanrum.
Produkten ska alltid svalna i några minuter innan du diskar den med
varmt vatten och diskmedel,
sköljer av
den och torkar den noga. Häll aldrig kallt vatten i eller på en het produkt och
ställ aldrig ned en varm
produkt direkt i kallt vatten då det kan uppstå en temperaturchock som kan ge
sprickor eller skador på
emaljen.
Om det finns matrester kvar i pannan eller grytan ska den fyllas med
varmt vatten och stå i blöt i
15-20
minuter och sedan diskas av som vanligt.
Nylonsvampar, mjuka disksvampar eller diskborstar kan användas för att
få bort envisa matrester.
Använd inte
svampar i metall eller skarpa rengöringsmedel med slipeffekt då det kan skada
emaljen.
Mindre fläckar eller metallmärken (orsakade av metallredskap) kan tas
bort med Le Creusets
rengöringsmedel
“Pots & Pans” för köksutrustning. Att använda den här produkten då och då bidrar
även till att bevara dina
produkter som nya. Produkten kan köpas hos din lokala återförsäljare.
Ställ aldrig tillbaka fuktiga produkter i skåpet. Produkterna ska
förvaras i ett torrt skåp eller
på en plats
med luftgenomströmning utan fukt.
Häll aldrig kallt vatten på/i en het produkt och sänk aldrig ned en
varm produkt i kallt vatten då
det kan
medföra en termisk chock som kan ge sprickor eller emaljskador på produkten.
Produkter med satin black (mattsvart)-emalj. Försök inte att avlägsna
patinan (den
brunaktiga, svarta beläggningen) som bildas på den matta, svarta ytan. Patinan
förbättrar stekegenskaperna och
förhindrar att maten fastnar i produkten. Låt alltid produkten svalna innan den
diskas.
Om möjligt ska du bara skölja av produkten i varmt vatten och därefter
torka av ytan med en fuktig
trasa.
Detta gäller om produkten används regelbundet vid tillagning av mat som inte
tenderar att fastna.
Om det krävs en grundligare rengöring av produkten används varmt
vatten med diskmedel varefter
produkten
sköljs av och torkas noga. För att få bort matrester som har fastnat och är svåra
att få bort ska man fylla
produkten med varmt vatten och låta den stå i blöt en stund. Diska, skölj och torka
sedan produkten som
vanligt.
Det kan vara praktiskt att använda en diskborste för att få bort små
matrester eller vid rengöring
mellan
räfflorna på grillen. Använd inte grytrengöring eller rengöringsmedel med slipeffekt
på stekytan.
Vid fastbränning av mat med hög sockerhalt (t.ex. marmelad och
karamell) kan det bli betydande
skador på
produktens invändiga glasemalj och på plattan (om man spiller på plattan). Fastbränt
socker ska avlägsnas
omedelbart.
Om det finns fastbrända, förkolnade matrester invändigt som är svåra
att få bort, lägg en tablett
med
maskindiskmedel i produkten och fyll på med vatten tills tabletten är täckt. Hetta
upp produkten på medelhög
värme och låt lösningen sjuda i ca 25 min. Diska därefter produkten som vanligt.
Maskindisk
Alla produkter med integrerade handtag i gjutjärn, fenolhandtag eller
knoppar i rostfritt stål kan
diskas i
diskmaskin. Produkter med trähandtag tål inte maskindisk.
Att konstant diska produkten i diskmaskinen kan dock medföra att
emaljen med tiden bleknar. Detta
skadar inte
produkten och försämrar inte dess kapacitet.
Diskmaskinens program ska alltid gå klart helt innan maskinen öppnas.
På så sätt är produkterna
helt torra
när de tas ut ur maskinen.
För produkter med satin black-emalj blir uppbyggnaden av patinan
mycket
mindre effektiv om
produkten diskas i diskmaskinen. Detta medför ökad förbrukning av matfett i
matlagningen under en längre tid.
Le Creuset lämnar livstidsgaranti på gjutjärnsprodukter. Läs mer om
vad garantin omfattar och i
vilka fall
den inte gäller här
Innan produkten tas i bruk
Innan stengods används första gången avlägsnas emballaget och
produkten diskas i varmt vatten med
diskmedel
och sedan torkas den grundligt.
Så här använder du produkterna
Användning i ugn
Stengods är lämpligt att använda i ugnen i upp till 260° C och under
ugnens grillelement. Vid
användning i
ugnen bör stengodset alltid ställas på ett galler. Använd alltid grytlappar när du
hanterar varma formar.
Stengods får aldrig användas direkt på grillen, spisen eller ställas på bottnen
av ugnen.
När du använder en stengodsprodukt under ugnens grillelement så se
alltid till att det är ett
mellanrum på
minst 6,5 cm mellan stengodset och grillelementet.
Le Creusets stengods kan användas i mikrovågsugnen. Handtagen kan bli
varma om produkten är i
mikrovågsugnen under en längre tid, särskilt om handtagen omges av plastfolie. Täck
därför bara över den
öppna delen av formen och lämna handtagen fria.
Viktigt. Använd aldrig dina stengodsprodukter över öppen eld, detta
gäller även din grill
oavsett typ och utformning. Tillsätt inte vätska till maten under tillagning i en
stengodsprodukt medan
produkten är varm och placerad i ugnen. Detta kan orsaka att produkten spricker
vilket kan medföra
personskada eller skada på övriga material. Om du behöver tillsätta vätska under
tillagningen ska du alltid
ta ut stengodsprodukten ur ugnen och låta den stå i 10 minuter innan du tillsätter
antingen varm eller
ljummen vätska som vin, öl, buljong m.m. Tillsätt aldrig kall vätska!
Användning av frys
Le Creusets stengods kan användas i kylskåp och frys. Stengodset tål
-18° C.
Från frys till ugn. Undvik att sätta in stengods med frusen mat i en
varm
ugn. Placera
stengodset med den frusna maten i en kall ugn och låt stengodsprodukten värmas upp
tillsammans med ugnen.
Rengöring
Vid daglig rengöring, låt stengodset svalna ett par minuter, därefter
diskas det och torkas av.
Stengodset
tål även maskindisk.
Stengods från Le Creuset har en glaserad yta som är lätt att rengöra.
Dessutom är glasyren
hygienisk då den
varken absorberar lukt, smak eller färg från livsmedel.
Envisa matrester. Låt stengodset svalna helt och fyll därefter
stengodsprodukten med varmt
vatten och diskmedel. Låt matresterna lösas upp i ca 10-20 minuter. Diska därefter
produkten som vanligt.
Svarta streck på stengods. Vissa bestick kan ge mörka märken på
tallrikar, koppar m.m.
Ofta kan dessa streck tas bort med ett milt skurpulver eller slipmedel. Man gnider
med lite milt skurpulver
eller slipmedel på en trasa eller mjuk svamp. Både själva metallen, innehållet av
nickel och utformningen av
knivbladet har betydelse för ifall bestick ger svarta streck.
Garanti
Le Creuset lämnar 10 års garanti på produkter i stengods. Läs mer om
vad garantin omfattar och i
vilka fall
den inte gäller här.
Innan produkten tas i bruk
Avlägsna allt emballage och alla klistermärken. Diska produkten i
varmt vatten med diskmedel,
skölj av
och torka grundligt. Endast produktens stekyta ska behandlas före användning.
Utsidan ska INTE behandlas.
Häll lite vegetabilisk olja eller majsolja på produkten och gnid in den med en bit
hushållspapper. Skölj
av produkten med varmt vatten och torka den. Produkten är nu klar att användas.
Genom att upprepa den här
behandlingen regelbundet skyddas non-stick-beläggningen och därmed bevaras
produktens stekegenskaper.
Så här använder du produkterna
Värmekällor
Använd alltid en platta som motsvarar produkten storleksmässigt.
Produkten ska alltid täcka
plattan/lågan
helt. Gaslågan får aldrig flamma upp längs produktens sidor utan ska justeras så att
den bara träffar
produktens botten. På glaskeramik- eller induktionshällar får produkten aldrig dras
eller skjutas över
ytan då det kan förstöra spisens yta och/eller produktens botten. Lyft alltid
produkten när du ska flytta
den.
Vid användning på induktionshäll ska man alltid använda en platta som motsvarar den rostfria stålplattan i bottnen av produkten. Om en produkt med liten rostfri stålplatta används på en för stor induktionsplatta kan detta medföra att det magnetiska fältet försvagas och därmed inte avger tillräckligt stark värme. I vissa fall kan plattan inte “känna igen” bottnen och därför alstras ingen värme.
Vid användning på induktionshäll ska man alltid använda en platta som motsvarar den rostfria stålplattan i bottnen av produkten. Om en produkt med liten rostfri stålplatta används på en för stor induktionsplatta kan detta medföra att det magnetiska fältet försvagas och därmed inte avger tillräckligt stark värme. I vissa fall kan plattan inte “känna igen” bottnen och därför alstras ingen värme.
Vid användning på induktionshäll får booster-funktionen inte användas
längre än nödvändigt för att
få
maten/vätskan att koka/steka. Booster-funktionen ska bara användas till snabb
uppvärmning av stora mängder
vatten för kokning av t.ex. pasta eller grönsaker. Under matlagningen kan det uppstå
svaga ljud från
produkten orsakade av induktionsplattan. Detta skadar inte produkten och påverkar
inte funktionaliteten.
Toughened Non-Stick är inte avsedd för användning på utomhusgrillen.
Inställning av temperatur
Använd medelhög eller låg värme till vanlig matlagning, då värms
produkten upp gradvis och jämnt.
När man
vill bryna, kött, fågel eller fisk på hög värme kan man höja temperaturen, men när
produkten är varm och
maten läggs i bör temperaturen åter sänkas till medelhög eller låg. Produkten får
ALDRIG används på högsta
värme vid upphettning eller matlagning då överupphettning kan skada
non-stick-beläggningen.
Användning i ugn
Högsta ugnstemperatur är 260° C (220° C om produkten används med ett
Toughened Non-Stick ugnsfast
glaslock från Le Creuset). Vid användning av ugnens grillelement ska avståndet
mellan produktens översta
kant och grillelementet vara minst 5 cm.
Goda råd för användning av glaslock
Med Le Creusets glaslock blir möjligheterna i matlagningen ännu fler.
Med glaslocket kan du titta
till
maten utan att lyfta på locket. På så sätt släpper du inte ut ångan och matens
saftighet och smak bevaras.
Le Creusets glaslock är ugnsfast i upp till 220° C/gasläge 7.
Användning av matfett
Toughened Non-Stick-serien kan användas till matlagning med eller utan
matfett. Vid användning av
matfett
tillsätts lite smör eller olja innan produkten hettas upp. Detta förbättrar
bryningsprocessen som sätter
smak på maten. Oljan eller smöret får aldrig hettas upp så kraftigt att det börjar
ryka. Om matfettet
börjar ryka bör du slänga oljan/smöret, låta produkten svalna och tillsätta nytt
matfett innan du
fortsätter. Vid fettfri matlagning förvärms produkten på medelhög värme i cirka 2
minuter innan maten
tillsätts. Lämna aldrig mat i produkten på en påslagen platta utan uppsikt. Håll
alltid ett öga på
temperaturen för att undvika överupphettning som kan skada non-stick-beläggningen.
Förvaring och marinering av matvaror
Förvara aldrig livsmedel i produkterna. Ingredienserna kan vid längre
tids påverkan skada
non-stick-beläggningen.
Val av köksredskap
Vi rekommenderar Le Creusets silikonredskap samt värmetåliga plast-
eller träredskap.
Metallredskap kan
användas i produkterna men dessa bör användas med försiktighet. Skrapa aldrig hårt
över beläggningen med
metallredskap och slå aldrig av en grytsked eller spatel mot produktens kant.
Knivar, palettknivar och
andra redskap med vassa kanter får aldrig användas till att skära i maten i
produkten. Elektriska eller
batteridrivna vispar eller mixerstavar får aldrig användas på
non-stick-beläggningen.
Handtag
Använd alltid grytlappar när du ska hantera den varma produkten.
Rengöring
Låt produkten svalna ett par minuter innan du diskar den. Häll aldrig
kallt vatten på en varm
produkt.
Använd ALDRIG stålull, hårda skurborstar, skurpulver o.l. för rengöring av
produkten. Produkten diskas med
varmt vatten med eller utan diskmedel och en mjuk svamp eller en vanlig diskborste.
Maten släpper lätt
från den härdade, förstärkta non-stick-ytan vilket underlättar rengöringen. För att
bevara produktens
utseende och non-stick-funktion rekommenderar vi att produkten diskas för hand i
varmt vatten och
diskmedel istället för i diskmaskin. Det bidrar till att non-stick-ytan bevaras
längre och
matlagningsegenskaperna förbättras.
Maskindisk
Använd bara vanligt maskindiskmedel (vi rekommenderar varianter utan
citrus). Produktens stekyta
ska
smörjas in med vegetabilisk olja eller majsolja före användning. Notera att
produkten kan missfärgas om
den diskas i diskmaskin ofta. Det kan även påverka non-stick-funktionen. Detta ses
som allmänt slitage och
omfattas inte av livstidsgarantin. Om produkten diskas i diskmaskin ofta kan nitarna
vid handtagen samt
den yttre ringen i bottnen bli matt, eller kan det bildas lite vitt pulver. Detta är
helt normalt och
påverkar inte produktens användbarhet. Det går att avlägsna det matta skiktet eller
det vita pulvret med
en trasa och lite vatten med diskmedel. Efter behandlingen sköljs produkten av och
torkas noga.
Garanti
Le Creuset lämnar livstidsgaranti på Toughened non-stick-produkter.
Läs mer om vad garantin
omfattar och
i vilka fall den inte gäller här.
Innan produkten tas i bruk
Avlägsna allt emballage och alla klistermärken, diska produkten i
varmt vatten och diskmedel och
torka
av noga. Innan en gryta eller panna används första gången samt varje gång produkten
har diskats i
diskmaskin bör nedanstående följas:
- Häll olja i grytan/pannan så att bottnen täcks.
- Hetta upp oljan sakta och fördela oljan upp längs sidorna på produkten.
- Ta av grytan/pannan från spisen, låt den svalna och torka av den med hushållspapper.
- Din produkt är nu klar att användas.
Så här använder du produkterna
- Tack vare den speciella 2-skiktskonstruktionen behöver du inte använda maximal värme. Det räcker med MEDELHÖG värme vid nästan all matlagning inklusive stekning och bryning.
- Se alltid till att diametern på produktens botten passar plattans storlek.
- På alla spisar med glasytor ska produkten alltid lyftas till och från eller över ytan. Skjut eller drag aldrig produkten över ytan då detta kan orsaka skador på produktens botten och på spisens yta.
- Värm aldrig upp en tom gryta/panna.
- Använd alltid grytlappar när du hanterar varma produkter, både under och efter matlagningen.
- Vid användning av salt ska detta alltid tillsättas i varm vätska eller varm mat så att det löses upp ordentligt. Häll aldrig salt direkt på ytor av rostfritt stål då det kan resultera i bestående missfärgning.
- Förvara aldrig mat i produkten, varken rå, marinerad eller redan tillagad mat. Ingredienserna kan skada grytans/pannans yta.
Val av köksredskap
För att skydda din produkt rekommenderar vi att du använder redskap i
silikon, värmetålig plast
eller
trä. Metallredskap kan dock användas med försiktighet, men bör aldrig skrapas hårt
mot ytan. Slå aldrig
av metallredskap mot kanten av produkten.
Värmekällor
Le Creusets grytor och pannor i Toughened Steel Professional-serien är
lämpliga till alla typer av
värmekällor inklusive induktion. De kan även användas i alla typer av ugnar, de låga
produkterna även
under ugnens grillelement.
Användning i ugn
Le Creuset grytor och pannor i serien Toughened Steel Professional är
ugnsfasta upp till 260 °C.
Induktionshällar
- Använd alltid en platta på induktionshällen som motsvarar stålplattan i botten av produkten storleksmässigt.
- Om en produkt med liten botten används på en för stor induktionsplatta kan detta medföra att det magnetiska fältet försvagas och därmed inte avger tillräckligt stark värme. I vissa fall kan plattan inte “känna igen” bottnen och därför alstras ingen värme.
- ANVÄND INTE booster-funktionen längre än vad som behövs för att få maten/vätskan att koka/steka. Booster-funktionen ska bara användas till snabb uppvärmning av stora mängder vatten för kokning av pasta, grönsaker eller liknande.
- Under matlagningen kan det uppstå svaga ljud från produkten orsakade av induktionsplattan. Detta skadar inte produkten och påverkar inte funktionaliteten.
Tips till matlagning med mindre vatten
Det tättslutande locket, den jämna värmefördelningen och den goda
värmebeständigheten i Le
Creusets
Toughened Steel Professional-produkter gör det möjligt att laga mat med ytterst lite
vätska. Detta är
idealiskt vid tillagning av grönsaker och frukt då smak och näringsämnen bevaras.
- Lägg mat och lite vatten i en kall gryta. I en gryta på 16-20 cm tillsätts 100 ml vatten för tillagning i 20-30 minuter. I en gryta på 24 cm tillsätts 150 ml vatten.
- Lägg på locket och hetta upp vattnet tills det bildas ånga i grytan. Så snart maten börjar sjuda sänks värmen till låg tills det inte längre kommer någon ånga ur grytan.
- Låt maten sjuda klart under lock så länge som det anges i receptet. Lyft inte på locket under tillagningen då det är meningen att ångan ska stanna kvar inne i grytan. Om man lyfter på locket bör man tillsätta lite extra vatten för att kompensera för den ånga som släpps ut.
Obs. Den här metoden är inte lämplig när man använder en ånginsats
eller när man använder
pastagrytan
med pastainsats.
Felaktig användning av produkterna
- Skador orsakade av överupphettning känns igen omedelbart då ytan på rostfritt stål ändar färg och blir gyllene/brun/blå. Den här missfärgningen är permanent och kan inte tas bort på något sätt. Missfärgningen påverkar dock inte grytans/pannans prestanda.
- Repor och hack som uppkommit till följd av hårdhänt användning av metallredskap omfattas inte av garantin. Sådana skador är permanenta.
Rengöring
- Le Creusets Toughened Steel Professional-produkter tål maskindisk.
- Låt produkten svalna ett par minuter innan du diskar den. Diska med varmt vatten och diskmedel, skölj och torka av noga eller diska i diskmaskin.
- Vid envisa matrester som sitter fast i grytan/pannan rekommenderar vi att produkten får stå i blöt med varmt vatten i 10-15 minuter och därefter diskas.
- Fyll inte varma grytor/pannor med kallt vatten – låt alltid produkten svalna först!
- Använd endast svampar eller borstar av mjuk nylon för att avlägsna envisa matrester. Använd aldrig hårda svampar eller borstar av metall, hård nylon eller liknande samt skurpulver och andra starka rengöringsmedel då dessa kan skada ytan.
- Ett patenterat rengöringsmedel speciellt framtaget för rostfritt stål kan användas för att få bort kalkavlagringar och andra märken på den invändiga ytan. Det kan även användas till att vårda, polera och skydda den invändiga ytan och handtag. FÅR INTE användas på den utvändiga non-stick-ytan.
Garanti
Le Creuset lämnar livstidsgaranti på Toughened Steel
Professional-serien. Läs mer om vad garantin
omfattar och i vilka fall den inte gäller här.
Innan produkten tas i bruk
Avlägsna allt emballage och alla klistermärken, diska grytan/pannan i
varmt vatten och diskmedel
och
torka av noga. Vi rekommenderar att du behandlar produkter med non-stick-beläggning
innan de används
första gången. Gnid in beläggningen med vegetabilisk olja med hjälp av
hushållspapper. Skölj med varmt
vatten och torka av noga. Produkten är nu klar att användas. Om den här behandlingen
upprepas med
jämna mellanrum skyddas ytan och produkten håller längre.
Innan en gryta eller panna utan beläggning används första gången samt
varje gång produkten har
diskats i diskmaskin bör följande göras: Häll olja i grytan/pannan så att bottnen
täcks. Hetta upp
oljan sakta och fördela oljan upp längs insidorna på grytan/pannan. Ta av
grytan/pannan från spisen,
låt den svalna och torka av den med hushållspapper. Tillsätt mer olja, matfett eller
smör och påbörja
matlagningen som vanligt. Tillsätt kryddor först när maten har fått en stekyta. Vänd
maten först när
den har fått en stekyta och lätt släpper från pannan. Sänk värmen när maten har fått
en stekyta.
Så här använder du produkterna
Värmekällor
På alla spisar med glasytor ska grytan/pannan alltid lyftas till och
från eller över ytan. Skjut
eller drag aldrig grytan/pannan över ytan då detta kan orsaka skador på produktens
botten och på
spisens yta.
Vid användning på induktionshäll, använd alltid en platta på
induktionshällen som motsvarar
stålplattan i bottnen av produkten. Om en produkt med en liten botten används på en
för stor
induktionsplatta kan detta medföra att det magnetiska fältet försvagas och därmed
inte avger
tillräckligt stark värme. I vissa fall kan plattan inte “känna igen” bottnen och
därför alstras ingen
värme. Använd INTE booster-funktionen längre än vad som behövs för att få
maten/vätskan att
koka/steka. Booster-funktionen ska bara användas till snabb uppvärmning av stora
mängder vatten för
kokning av pasta, grönsaker eller liknande. Under matlagningen kan det uppstå svaga
ljud från
produkten orsakade av induktionsplattan. Detta skadar inte produkten och påverkar
inte
funktionaliteten.
Inställning av temperatur
Tack vare 3-PLY-produkternas speciella design behöver du inte använda
maximal värme. Det räcker
med
medelhög till låg värme vid nästan all matlagning inklusive stekning och sjudning Se
alltid till att
grytans/pannans botten motsvarar plattans storlek. Lågor från gasspis ska alltid
begränsas till
grytans/pannans botten och ALDRIG flamma upp längs sidorna. Hetta aldrig upp en tom
gryta/panna.
Använd alltid grytlappar när du hanterar varma grytor/pannor, både under och efter
matlagningen. Vid
användning av salt ska detta alltid tillsättas i varm vätska eller varm mat så att
det löses upp
ordentligt. Häll aldrig salt direkt på ytor av rostfritt stål då det kan resultera i
bestående
missfärgning.
Skador orsakade av överupphettning känns igen omedelbart då ytan på
rostfritt stål ändar färg och
blir gyllene/brun/blå. Den här missfärgningen är permanent och kan inte tas bort på
något sätt.
Missfärgningen påverkar dock inte grytans/pannans kapacitet. Produkter med
non-stick-beläggning kan
också bli missfärgade och i värsta fall kan beläggningen lossna i form av bubblor
eller flagor.
Non-stick-produkter. För att skydda ytan och undvika skador bör endast
medelhög
eller låg värme användas vid all matlagning. Använd ALDRIG hög värme. 3-PLY tål upp
till 260° C i
ugnen. Glaslock tål upp till 220° C.
Användning i ugn
När produkterna används under ugnens grillelement bör det vara ett
avstånd på minst 5 cm mellan
värmekällan och överkanten av grytan/pannan.
Goda råd för användning av lock
Det tättslutande locket, den jämna värmefördelningen och den goda
varmhållningen i Le Creusets
3-PLY-produkter gör det möjligt att laga mat med ytterst lite vätska. Detta är
idealiskt vid
tillagning av grönsaker och frukt då smak och näringsämnen bevaras. Lägg mat och
lite vatten i en kall
gryta. I en gryta på 16-20 cm tillsätts 100 ml vatten för tillagning i 20-30
minuter. I en gryta på 24
cm tillsätts 150 ml vatten. Lägg på locket och hetta upp vattnet tills det bildas
ånga i grytan. Så
snart maten börjar sjuda sänks värmen till låg tills det inte längre kommer någon
ånga ur grytan. Låt
maten sjuda klart under lock så länge som det anges i receptet. Lyft inte på locket
under tillagningen
då det är meningen att ångan ska stanna kvar inne i grytan. Om man lyfter på locket
bör man tillsätta
lite extra vatten för att kompensera för den ånga som släpps ut.
Obs. Den här metoden är inte lämplig när man använder en
ånginsats eller när man använder
pastagrytan med pastainsats.
Förvaring och marinering av matvaror
Förvara aldrig mat i grytan/pannan, varken rå, marinerad eller redan
tillagad mat. Ingredienserna
kan
skada grytans/pannans yta.
Val av köksredskap
För att skydda dina pannor rekommenderar vi att du använder redskap av
silikon, värmebeständig
plast
eller trä i produkter både med och utan beläggning. Metallredskap kan dock användas
med försiktighet,
men bör aldrig skrapas hårt mot ytan. Slå aldrig av metallredskap mot kanten av
grytan/pannan.
Knivar och andra vassa föremål bör aldrig användas till att skära i
maten på
non-stick-beläggningen.
Produkter såsom elektriska eller batteridrivna vispar eller
mixerstavar bör aldrig användas på
non-stick-ytan.
Rengöring
Låt grytan/pannan svalna ett par minuter innan den diskas. Diska med
varmt vatten och diskmedel,
skölj och torka av noga eller diska i diskmaskin. Vid envisa matrester som sitter
fast rekommenderar
vi att produkten får stå i blöt med varmt vatten i 10-15 minuter och därefter
diskas. Fyll inte varma
grytor/pannor med kallt vatten – låt alltid grytan/pannan svalna först! Använd
endast svampar eller
borstar av mjuk nylon för att avlägsna envisa matrester. Använd aldrig hårda svampar
eller borstar av
metall, hård nylon eller liknande samt skurpulver och andra starka rengöringsmedel
då dessa kan skada
ytan. En patenterad rengöringsprodukt speciellt framtagen för rostfritt stål kan
användas för att få
bort kalkavlagringar och andra märken. Den kan även användas för att underhålla,
polera och skydda in-
och utvändiga ytor (får inte användas på non-stick-beläggningar).
Produkter med non-stick-beläggning. Efter användning, låt pannan
svalna i
ett par
minuter innan den diskas. Diska den sedan noggrant. Maten släpper lätt från den
härdade, förstärkta
non-stick-ytan vilket underlättar rengöringen. För att bevara produktens utseende
och
non-stick-funktion, rekommenderar vi att produkten diskas för hand i varmt vatten
och diskmedel
istället för i diskmaskin. Det bidrar till att non-stick-ytan bevaras längre och
matlagningsegenskaperna förbättras.
Maskindisk
Produkter med non-stick-beläggning. Om produkten har diskats i
diskmaskin: 1) Använd
bara vanligt maskindiskmedel (vi rekommenderar varianter utan citrus). 2) Produktens
stekyta ska
smörjas in med vegetabilisk olja eller majsolja före användning.
Notera att produkten kan missfärgas om den diskas i diskmaskin ofta.
Det kan även påverka
non-stick-ytans funktionalitet. Detta betraktas som allmänt slitage och omfattas
inte av
livstidsgarantin.
Le Creuset lämnar livstidsgaranti på produkter i 3-PLY-serien. Läs mer
om vad garantin omfattar
och i
vilka fall den inte gäller här.
Innan produkten tas i bruk
Avlägsna allt emballage och alla etiketter. Diska därefter produkten i
varmt vatten med lite
diskmedel. Skölj produkten och torka den grundligt.
Så här använder du produkterna
Värmekällor
Le Creusets köksutrustning i emaljerat stål kan ENDAST användas på
spis inklusive induktionshäll.
Produkterna kan INTE användas i ugnen. Välj alltid en platta/kokzon som motsvarar
storleken på
produktens botten. Gaslågor ska begränsas till bottnen av produkten och får aldrig
slå upp längs
sidorna. På keramiska plattor ska produkten alltid lyftas på, av och över plattan.
Dra aldrig
produkten över plattan då det kan skada både produktens botten och keramikytan.
Vid användning på induktionshäll, välj alltid en platta som motsvarar
storleken på grytans botten.
Att använda en gryta som är mindre än värmekällan kan medföra ett svagare magnetfält
och reducera
värmeeffekten. I vissa fall kan det hända att plattan/kokzonen inte registrerar
grytan och därmed
alstras ingen värme. Använd ALDRIG boost-funktionen längre än vad som behövs för att
koka upp
grytans innehåll. Boost-funktionen bör ENDAST användas vid snabb upphettning av
stora mängder vatten
för kokning av t.ex. pasta och grönsaker. Under matlagningen kan du uppleva ett
svagt ljud som
genereras i grytan av induktionsplattan. Det förstör inte grytan och påverkar inte
matlagningen.
Inställning av temperatur
Hetta aldrig upp en tom gryta. På grund av den effektiva
värmeledningen bör höga temperaturer
endast användas vid kokning av vatten till grönsaker, pasta osv. Vid annan typ av
matlagning hettas
grytan upp sakta på låg till medelhög värme. När grytan är varm, sänk till låg värme
under själva
matlagningen. Använd alltid en torr grytlapp eller trasa vid hantering av varma
produkter före och
efter matlagningen.
Val av köksredskap
För att skydda dina grytor rekommenderar vi att du använder redskap av
silikon, värmetålig plast
eller trä. Undvik att använda knivar och andra metallredskap. Undvik upprepade
stötar mot plattan
eller andra hårda ytor, speciellt på grytans kant då detta kan skada emaljen.
Rengöring
Grytan ska alltid svalna av i några minuter innan den diskas i varmt
vatten med diskmedel. Skölj
av
och torka noggrant eller diska grytan i diskmaskin. Vid envisa matrester fylls
grytan med varmt
vatten och får stå i blöt i 10-15 minuter. Varma grytor får aldrig fyllas med eller
sänkas ned i
kallt vatten. Använd endast mjuka nylonsvampar eller diskborstar för att avlägsna
envisa matrester.
Använd inte hårda skursvampar eller rengöringsmedel då det kan skada grytan.
Garanti
Le Creuset lämnar 5 års garanti på emaljerade stålgrytor. Läs mer om
vad garantin omfattar och i
vilka fall den inte gäller här.
Innan produkten tas i bruk
Avlägsna allt emballage och etiketter. Se till att handtaget på
vattenkitteln är lodrätt (endast
på modeller med hopfällbara handtag). Skölj vattenkitteln med varmt vatten. Fyll den
sedan med
rent vatten, koka upp vattnet och häll därefter ut det.
Så här använder du produkterna
Värmekällor
Kan användas på alla typer av spisar inklusive induktionshäll.
Vattenkitteln får aldrig fyllas
över nivåmarkeringen på utsidan av kitteln eller enligt diagrammen nedan.
Se till att bottnen på vattenkitteln motsvarar storleken på
kokzonen/plattan. Lågor från gas ska
alltid hållas under vattenkitteln och får inte flamma upp längs sidorna på
produkten.
Vid användning av induktionshäll, se alltid till att matcha diametern
på vattenkittelns botten
med induktionshällens kokzon. Vi rekommenderar inte att man använder
boost-funktionen på en
induktionshäll vid uppvärmning av vattenkitteln. Induktionshällens teknik är mycket
kraftfull och
vid användning av boost-funktionen kan vattenkitteln koka torrt eller kan emaljen
överupphettas,
vilket kan leda till skador på vattenkitteln eller plattan.
Vid användning av Aga/Rayburn och andra spisar i gjutjärn, använd
alltid kokplattan på
gjutjärnsspisen - inte sjudningsplattan. Se till att plattan hålls ren från smuts
med hjälp av
stålborsten som levererats med spisen av spistillverkaren. Detta bidrar till att ge
bra kontakt
mellan vattenkittelns botten och plattan. Att koka upp vatten upprepade gånger i
snabb följd kan
medföra förlängning av uppvärmningstiden då värmen går förlorad från kokplattan. Om
plattan har
lämnats med öppet lock stängs locket så att plattan kan bli varm igen före
uppvärmning av
vattenkitteln. Vattenkittlar med en bottendiameter på mindre än 14 cm är inte
avsedda att användas
på Aga/Rayburn/andra gjutjärnsspisar.
Inställning av temperatur
Du får aldrig hetta upp en tom vattenkittel. Se alltid till att locket
sitter
fast ordentligt på vattenkitteln. En vattenkittel under uppvärmning får inte lämnas
utan uppsikt.
Lita inte på visslan som påminnelse om att vattenkitteln inte är under uppsikt.
Visslan är en
bekvämlighet, inte en säkerhetsanordning.
Vi rekommenderar att man använder grytlappar vid hantering av
vattenkitteln eller när visslan tas
av, både under och efter kokning av vatten. Efter att vattenkitteln har tagits av
från värmen,
vänta 5-10 sekunder innan du öppnar visslan. Detta säkerställer att kokningen har
avstannat och
att det varma vattnet kan hällas ut säkert. Undvik att vända vattenkitteln upp och
ned vid
upphällning. Låt vattenkitteln svalna ordentligt före påfyllning. Fyll aldrig på
kallt vatten i en
varm vattenkittel direkt efter att den har kokat upp.
Låt aldrig vattenkitteln koka torrt. Om vattenkitteln kokar torrt kan
det
resultera i skador på både vattenkitteln och/eller plattan. Om vattenkitteln har
kokat torrt ska
du stänga av plattan och inte ta i vattenkitteln förrän den har svalnat ordentligt.
Undvik att
stöta/banka vattenkitteln i spisen eller hårda ytor - detta kan skada emaljen.
Handtag
Handtag och knoppar kan lossna med tiden. Vi rekommenderar att man
drar åt/spänner skruvarna då
och då efter behov. Var försiktig så att du inte överspänner skruvarna.
Så småningom kan det bildas kalkavlagringar på vattenkittelns insida
när den används i områden
med hårt vatten. Detta är normalt men kan påverka hur lång tid det tar att koka upp
vattnet. För
att skydda vattenkitteln mot kalkbildning ska den alltid tömmas på vatten efter att
den har
använts. Ett milt avkalkningsmedel kan användas med jämna mellanrum om det behövs.
Följ alltid
anvisningarna på avkalkningsmedlet. Rengöringsmedel med slipeffekt bör inte användas
då det kan
skada vattenkittelns insida.
Le Creuset lämnar 5 års garanti på vattenkittlar. Läs mer om vad
garantin omfattar och i vilka
fall den inte gäller här.
Innan produkten tas i bruk
Innan bakformen används första gången avlägsnas emballaget och
produkten diskas i varmt vatten
med diskmedel och sedan torkas den grundligt.
Så här använder du produkterna
Värmekällor
Bakformarna är framtagna för användning i ugn i upp till 240° C. Tål
inte mikrovågsugn, grill
eller andra direkta värmekällor.
Goda råd för användning av springform
Den här formen är inte avsedd för alltför tunnflytande smet då den
riskerar att rinna ut.
Användning av matfett
Non-stick-beläggningen är så effektiv att smörjning och bakplåtspapper
i de flesta fall inte
behövs. Vid bakning av kakor med mycket högt innehåll av socker rekommenderar vi att
man smörjer
bakformen eller använder bakplåtspapper.
Val av köksredskap
För att skydda dina bakformar rekommenderar vi att du använder redskap
av silikon,
värmebeständig plast eller trä i produkter både med och utan beläggning.
Metallredskap kan
användas med försiktighet. Knivar och andra vassa redskap får inte användas.
Rengöring
Låt bakformen svalna innan den diskas. Diska i varmt vatten med
diskmedel, skölj av och torka
grundligt. Vid envisa mat- eller kakrester rekommenderar vi att produkten får stå i
blöt med
varmt vatten i 10-15 minuter och därefter diskas. Fyll inte varma bakformar med
kallt vatten då
de riskerar att slå sig.
Använd aldrig hårda svampar eller borstar av metall eller hård nylon,
skurpulver eller andra
starka rengöringsmedel då dessa kan skada beläggningen.
Diskvatten som samlas inne under kanten på bakformen kan utveckla lite
rost. Det är helt
normalt för karbonstål och det påverkar inte produktens egenskaper eller kapacitet.
Tål inte maskindisk.
Garanti
Le Creuset lämnar livstidsgaranti på bakformar i aluminium. Läs mer om
vad garantin omfattar
och i vilka fall den inte gäller här.
Så här använder du produkterna
De flesta av korkskruvarna från Le Creuset är självuppdragande. Tack
vare den
självuppdragande mekanismen går det snabbt och enkelt att öppna en flaska vin då du
öppnar
vinflaskan helt utan att dra i korken. Detta gäller dock inte WT-modellerna och
PC-300.
Avlägsna alltid folie och/eller vax från vinflaskans kork innan du
använder korkskruven.
Korkskruvarna passar till många typer av korkar och flera av dem är
avsedda för syntetiska
korkar.
De flesta korkskruvarnas skruvar har non-stick-beläggning i 3 skikt
som gör skruven extra
stark och smidig. Skruvspetsen på de nyare modellerna är gjord så att den
automatiskt anpassar
sig efter olika natur- eller plastkorkars egenskaper.
Alla Le Creusets korkskruvar klarar tändstickstestet. Det innebär att
en tändsticka kan föras
in i skruvens spiral. Det är ett tecken på att skruven har den rätta utformningen
som gör att
skruven lätt glider ned i korken. Tändstickstestet i kombination med den centrerade
spetsen är
ett tecken på korkskruvens höga kvalitet och effektivitet.
Användning av LM-korkskruvar
Skruven i LM-modellerna kan bytas ut, vilket garanterar korkskruvens
långa livslängd. När det
yttersta skiktet av non-stick-beläggningen har nötts av från skruvspetsen bör
skruven bytas.
Det är viktigt att byta en sliten skruv då en skruv som inte bytts ut kan skada och
i värsta
fall förstöra korkskruven.
Om korken i vinflaskan är förseglad med en vaxpropp ska denna
avlägsnas innan LM-korkskruven
används.
Om mekanismen på din LM-korkskruv fastnar när du försöker avlägsna
korken från skruven efter
öppnandet kan det bero på korkens egenskaper. T.ex. är vissa korkar tillverkade av
plast. I
sådana fall ska du, för att undvika att skada korkskruven, avlägsna korken från
skruven med
fingrarna genom att skruva av den från skruven. Se upp så att du inte skär dig på
skruvens
vassa spets.
Om du upplever att det krävs för mycket kraft för att avlägsna korken
ur en viss flaska vid
användning av din automatiskt självuppdragande LM-korkskruv rekommenderar vi att du
inte
använder din LM-korkskruv till nästa flaska utan istället använder en av de
klassiska eller
självuppdragande korkskruvarna.
Vid öppning av flaskor med syntetisk kork rekommenderar vi att man
inte använder korkskruvens
automatiska självuppdragande funktion. Istället bör korken skruvas ur med fingrarna.
LM-modellerna är inte utformade för att sätta tillbaka en kork i en
öppnad vinflaska.
Använd inte LM-modellerna till öppning av flaskor med mousserande vin.
Rengöring
Le Creusets vintillbehör kan rengöras med en fuktig trasa, eventuellt
med lite diskmedel.
Använd aldrig smörjmedel, skurmedel eller skursvampar till dina
vintillbehör.
Le Creusets vintillbehör tål inte maskindisk.
Garanti
Le Creuset lämnar 2-10 års garanti på vintillbehör beroende på
produkten. Läs mer om vad
garantin omfattar och i vilka fall den inte gäller här.
De keramiska kvarnarna från Le Creuset används till finfördelning av
salt och peppar.
Kvarnarna är motståndskraftiga mot korrosion vilket ger en lång
livslängd. Metallknoppen
gör det lätt att justera hur grovt kvarnarna ska mala.
Rengöring
Kvarnarna torkas rena med en fuktig trasa eventuellt med lite
diskmedel. Kvarnarna tål inte
att sänkas ned i vatten.
Garanti
Läs mer om vad garantin omfattar och i vilka fall den inte gäller här.
Val av skärunderlag
Vi rekommenderar att man endast använder en skärbräda av trä eller
plast när man skär.
Undvik att skära på hårda underlag som t.ex. sten, skiffer, keramik, marmor, metall
eller
glas då det kan skada knivens egg.
Använd INTE din kniv till något annat än matlagning.
Goda råd
- Försäkra dig om att kniven alltid är synlig. Täck inte över kniven med kökshanddukar och låt den inte ligga i blöt i skummande diskvatten.
- Använd alltid rätt typ av kniv till det du ska skära.
- Försök aldrig att fånga en kniv om den trillar i golvet.
- Se till att alltid hålla knivar utom räckhåll för barn.
- Prova aldrig en klingas skärpa genom att dra fingrarna över eggen.
Rengöring
För bästa möjliga skötsel rekommenderar vi att kniven diskas för hand
i varmt vatten med
diskmedel, sköljs av och torkas grundligt. Detta bidrar till att hålla kniven vass
och man
undviker skador på klingan. Håll alltid den vassa eggen bort från din hand.
Knivarna tål inte maskindisk.
Skötsel
En kniv med vass klinga är både enklare och säkrare att använda. Till
knivar med en
klinga av damaskerat stål rekommenderar vi knivslip/skärpverktyg. Knivar med en
rostfri
stålklinga kan slipas med ett brynstål. Vi rekommenderar att man slipar sina knivar
så
ofta som möjligt för att bevara en vass egg.
Förvaring
Vi rekommenderar att du förvarar din kniv i ett knivblock eller på en
knivmagnet. Knivar
får inte förvaras lösa i en låda då klingan kan skadas. Rätt förvaring skyddar även
mot
olyckor.
Garanti
Le Creuset lämnar 2 års garanti på vår kniv-serie. Läs mer om vad
garantin omfattar och i
vilka fall den inte gäller här.
Innan produkten tas i bruk
Innan glasen används första gången avlägsnas emballaget och produkten
diskas i varmt
vatten med diskmedel och torkas därefter grundligt.
Rengöring
För att bevara produktens utseende rekommenderar vi att glas diskas
för hand i varmt
vatten med diskmedel i stället för i diskmaskin.
Glasen tål maskindisk.
Le Creusets silikonredskap är säkra, flexibla och skonsamma mot all
typ av
köksutrustning. Silikonredskapen är värmebeständiga och tål upp till 250° C.
Redskapen
kan stå i den varma grytan utan att ändra form eller färg.
Silikonredskapen har många användningsområden. Slickepottarna kan,
förutom till
bakning, t.ex. användas som stekspade när du steker i en panna eller gryta. Använd
silikonredskapen till att röra, skrapa ur, ösa och servera med.
Rengöring
Diska och torka redskapet noga innan det används första gången. På
redskapen med
trähandtag är silikonhuvudena avtagbara och silikonet tål maskindisk. På
nylonredskapen sitter silikonhuvudena fast och hela produkten tål maskindisk.
Använd inte skur- eller slipmedel för rengöring av dina
silikonredskap.
Skötsel
Redskapens trähandtag kan smörjas in med lite matolja eller bivax för
att bevara
träets struktur och utseende längre.
Garanti
Le Creuset lämnar 5 års garanti på redskap. Läs mer om vad garantin
omfattar och i
vilka fall den inte gäller här.
Le Creusets kökstextilier bidrar till säker hantering av varm
köksutrustning. En
integrerad ång- och fettbarriär gör att varken värme, ånga eller vätska tränger
igenom.
Rengöring
Kökstextiliernas utsida är vatten- och smutsavvisande och kräver
därför minimal
rengöring. Textilierna är tillverkade i 100 % bomull och tål maskintvätt i 40° C.
Krymper inte i tvätten.
Garanti
Läs mer om vad garantin omfattar och i vilka fall den inte gäller här.