Äppelkaka bakat i gjutjärnspanna

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Äppelkaka bakat i gjutjärnspanna
Man kan baka äppelkaka året runt, men det är särskilt aktuellt på hösten när det är säsong för äpplen. Baka din äppelkaka i en gjutjärnspanna så får den ett sprött inkråm och kan presenteras vackert. Servera kakan med glass eller crème fraiche på toppen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 100 g ljust rörsocker
  • 100 g mjukt smör
  • 2 ägg
  • 100 g marsipan
  • 150 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 äpplen (rivs ned i smeten)
  • 2–3 äpplen till toppen
  • Gör så här

  • 1
    Vispa socker och smör luftigt
  • 2
    Tillsätt äggen ett i taget och rör om ordentligt mellan varje
  • 3
    Riv marsipanen och vänd ned den i smeten
  • 4
    Sikta vetemjöl och bakpulver så att det inte klumpar ihop sig och vänd ned det i smeten
  • 5
    Riv två äpplen med skal och blanda ihop allt
  • 6
    Häll smeten i en tjockbottnad panna smord med smör
  • 7
    Skär 2–3 äpplen i små skivor och lägg dem uppe på kakan
  • 8
    Grädda äppelkakan i 175 grader i ca 35–40 minuter. Kakan ska vara färdiggräddad i mitten innan den tas ut
  • 9
    Låt kakan svalna innan den tas ur pannan
  • 10
    Tips: Avnjut äppelkakan ljummen eller kall med glass eller crème fraiche på toppen