Ärt- och kokossoppa

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Anna Jones
Ärt- och kokossoppa
”När jag är hungrig, otålig och inte har någonting i kylen är den här veganska soppan receptet jag vänder mig till. För att det ska gå riktigt snabbt är det viktigt vilken panna du använder, en liten djup kastrull kommer att inte få soppan att börja sjuda så snabbt, så jag föreslår en som är djupare och vidare – gjutjärn passar perfekt. Om du inte har vårlök går det bra med en vanlig lök, du kanske bara behöver koka den lite längre.” – Anna Jones
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 knippe vårlök
  • 1 tesked kokos- eller olivolja
  • 1 kg frysta ärtor
  • 400 ml kokosmjölk på burk, spara lite av grädden högst upp som topping till soppan
  • Grönsaksbuljong, 1 matsked pulver eller ½ tärning
  • 1 stort knippe basilika
  • 1 citronen
  • Extra jungfruolja
  • Gör så här

  • 1
    Fyll och koka upp en vattenkittel och samla ihop alla dina ingredienser och redskap så att du är redo att sätta igång.
  • 2
    Ställ en 24 cm rund Le Creuset-gryta med locket på på medeltemperatur.
  • 3
    Hacka vårlökarna fint och lägg dem i pannan med kokosoljan och tillaga dem i fyra minuter tills de mjuknat.
  • 4
    Tillsätt sedan ärtorna i pannan med kokosmjölken, buljongen och 750 ml kokande vatten och koka sedan upp under lock.
  • 5
    När det har kokat upp låter du det sjuda på medelhög temperatur tills ärtorna är tillagade.
  • 6
    Ta av den från värmen. Tillsätt det mesta av basilikan med stjälkar och allt samt juicen från citronen. Använd en stavmixer för att mixa soppan tills den blir superlen.
  • 7
    Sleva upp och servera soppan i skålar med lite olivolja och resten av basilikan.
  • 8
    Toppa med den sparade koksgrädden och rör försiktigt genom soppan.