- Grönsaker
Ingredienser
- 2 matskedar olivolja
- En finhackad gul lök
- 200 g (3 medelstora) zucchini, tärnade
- 300 g färska skalade ärtor eller frysta trädgårdsärter
- 1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
- 20 g färska myntablad
- En generös näve bladpersilja
- 1 matsked citronsaft
- 1,25 dl naturlig yoghurt och extra till servering
- Havssalt i flingor och nymalen svartpeppar
- 100 g mandel, rostad och grovhackad
- Plockade och finhackade blad från ett stort knippe mynta
- Några kvistar grovt hackad färsk dill
- Zest från 1 citron
- 3 matskedar citronsaft
- 60 ml (1/4 kopp) olivolja, extra jungfru
- Havssalt i flingor och nymalen svartpeppar
-
Gör så här
-
1Värm olivoljan i en 22 cm rund Signature-gryta i gjutjärn från Le Creuset. Tillsätt lök och sautera på medelhög värme tills den är mjuk, ungefär 12–15 minuter. Tillsätt zucchinin, krydda lätt och tillaga sedan i 3–4 minuter. Tillsätt ärtorna och buljongen, täck över delvis med ett lock och låt det sjuda i 15 minuter.
-
2Rör ner mynta, persilja och citronsaft. Puréa soppan med en stavmixer tills den är helt slät. Tillsätt yoghurten och värm försiktigt.
-
3Sleva upp i skålar och servera med extra yoghurt ringlad på toppen och en sked mandelsalsa med smak av mynta.