Ärt- och zucchinisoppa mandelsalsa

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Ärt- och zucchinisoppa mandelsalsa
Servera den här soppan som är fylld med supermat som en lätt lunch eller förrätt. Mandelsalsan med mynta ger en perfekt krispig konsistens till den släta soppan.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 matskedar olivolja
  • En finhackad gul lök
  • 200 g (3 medelstora) zucchini, tärnade
  • 300 g färska skalade ärtor eller frysta trädgårdsärter
  • 1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 20 g färska myntablad
  • En generös näve bladpersilja
  • 1 matsked citronsaft
  • 1,25 dl naturlig yoghurt och extra till servering
  • Havssalt i flingor och nymalen svartpeppar
TILL MANDELSALSAN MED SMAK AV MYNTA
  • 100 g mandel, rostad och grovhackad
  • Plockade och finhackade blad från ett stort knippe mynta
  • Några kvistar grovt hackad färsk dill
  • Zest från 1 citron
  • 3 matskedar citronsaft
  • 60 ml (1/4 kopp) olivolja, extra jungfru
  • Havssalt i flingor och nymalen svartpeppar
  • Gör så här

  • 1
    Värm olivoljan i en 22 cm rund Signature-gryta i gjutjärn från Le Creuset. Tillsätt lök och sautera på medelhög värme tills den är mjuk, ungefär 12–15 minuter. Tillsätt zucchinin, krydda lätt och tillaga sedan i 3–4 minuter. Tillsätt ärtorna och buljongen, täck över delvis med ett lock och låt det sjuda i 15 minuter.
  • 2
    Rör ner mynta, persilja och citronsaft. Puréa soppan med en stavmixer tills den är helt slät. Tillsätt yoghurten och värm försiktigt.
  • 3
    Sleva upp i skålar och servera med extra yoghurt ringlad på toppen och en sked mandelsalsa med smak av mynta.