- Grönsaker
Ingredienser
- 2–3 medelstora auberginer i tjocka skivor
- 3 matskedar (45 ml) olivolja
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- 3 vitlöksklyftor, hela med skalet på
- 1 matsked (15 ml) malen rostad kummin
- 2 matskedar (30 ml) olivolja
- Juice och zest från 1 citron
- 100 g mjuk smulad fetaost
- 80 g snabbpicklade rödlökar till servering
- Bladpersilja och mynta, hackade till servering
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 200 °C.
-
2Lägg den skivade auberginen i en skål och tillsätt olivolja, salt och peppar så att det täcker skivorna jämt. Sprid ut skivorna och de hela vitlöksklyftorna jämt i en klassik 32 cm rektangulär ugnsform från Le Creuset.
-
3Ställ in formen i ugnen i 15 minuter, ta sedan ut den, vänd på auberginen och ugnsrosta sedan i ytterligare 10–15 minuter. Ta sedan ut den ur ugnen. Om auberginen är gyllene på båda sidorna och mjuk är den klar. Ta bort de mjuka rostade vitlöksklyftorna från formen, lägg dem i en skål, avlägsna skalen och mosa dem med en gaffel tillsammans med kummin, resten av oljan och krydda efter smak med zest och juice från citron.
-
4Ringla blandningen över auberginen och toppa med smulad feta, picklad rödlök och färska hackade örter innan servering.
-
5För att snabbpickla rödlök, masserar du helt enkelt den skivade rödlöken i en skål i 10 sekunder (med hjälp av händerna) med juicen från en halv citron och en rejäl nypa salt.
-
6Kockens tips: tillsätt en skvätt vatten och 30 g blandade örter i en mixer och mixa med kumminvinägretten så har du en härlig grön dressing.