Baguetter med fullkorn

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Baguetter med fullkorn
Baguetten har funnits sedan 1920, då en ny lag hindrade bagare från att arbeta före kl. 04:00. Detta gjorde deras arbetsdag kortare, och plötsligt hade de inte tid att baka stora bröd som krävde lång jästid. De löste därför problemet genom att uppfinna baguetten, som inte behöver jäsa så länge. Gör som fransmännen och prova själva att baka detta klassiska bröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 msk havssalt
  • 6 dl ljummet vatten
  • 400 g fint durumvetemjöl
  • 100 g blandade frön och lite till dekoration, t.ex. hela vete- och rågkorn, solrosfrön, linfrön och sesamfrön
  • 300 g fullkornsvetemjöl
  • Gör så här

  • 1
    Lös upp jäst och salt i ljummet vatten. Blanda ned durumvetemjöl och frön. Använd en degblandare eller en elvisp med degkrokar och blanda ihop allt väl. Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda i minst 10 minuter tills degen är mjuk och elastisk och släpper degkrokarna. Strö durumvetemjöl över degen och täck över skålen med en ren handduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.
  • 2
    Sätt ugnen på 225° C. Stjälp upp degen ur skålen på en mjölad bänk och baka ut den till fyra baguetter. Snitta dem på tvären med en vass kniv och strö över blandade frön.
  • 3
    Lägg baguetterna på en bakplåt och grädda dem i 30-35 minuter tills de är spröda och gyllenbruna. Lägg över dem på ett galler och låt dem svalna.