- Mjölkprodukter
- Ägg
- Mjöl
Ingredienser
- 375 g mjöl med låg glutenhalt
- 1 nypa salt
- 225 g smör, kallt, i tärningar
- 75 g socker
- 1 stort ägg, uppvispat
- 2 citroner, skalade
- 200 g socker
- 6 stora ägg, rumstempererade
- 600 g färskost, rumstemperatur
- 250 ml grädde
-
Gör så här
-
1Till degen:
-
2Blanda samman mjöl, salt och socker. Gör en fördjupning i mitten och tillsätt smör. Gnid ihop smör och mjöl med fingertopparna tills blandningen liknar fina brödsmulor. Tillsätt mjölk och rör om blandningen med en gaffel tills en deg bildas. Tillsätt en skvätt kallt vatten om degen verkar lite torr. Rör inte om i degen längre än nödvändigt. Slå in den i plastfolie och platta ut den till en cirkel. Kyl degen i 30 minuter.
-
3Ta en 24 cm springform och smörj den invändigt. När degen har svalnat, strö mjöl på bordet, kavla ut degen till en stor skiva och lägg den i springformen så att den täcker botten och sidorna. Skär bort överflödig deg och ställ springformen i kylen i 10 minuter. När degen svalnat lägger du en stor bit bakplåtspapper på den och fyller springformen med bakbönor. Blindgrädda i 180 °C i 30 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna.
-
4Till fyllningen:
-
5Öka ugnstemperaturen till 200 °C. Gnid ihop citronskal och baksocker för att få en god smak. För att göra fyllningen, använd en mixer med en platt visp. Lägg färskost, socker och citronskal i blandningsskålen och vispa dem till en jämn smet. Vispa i äggen ett i taget tills blandningen är slät. Tillsätt slutligen grädden och vispa på låg hastighet till en jämn massa. Häll blandningen över degen och grädda i 25 minuter. Sänk temperaturen till 180°C och grädda i 35 minuter tills den är gyllenbrun. Låt kakan stå i ugnen (avstängd) med luckan på glänt och svalna helt. Ställ in din cheesecake i kylen över natten.