- Frukt
Ingredienser
- 125 g mjukt smör
- 200 g socker
- 50 g brun farin
- 3 ägg
- 350 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk mald kanel
- 2 bananer
- 2 dl crème fraiche
- 100 g choklad
- 25 g smör
- 1 banan
- en näve färska hallon
- lite pressad limesaft
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 180° C. Vispa ihop smör, socker och brun farin i en skål med elvispen tills det blir ljust och krämigt. Vispa ned äggen ett i taget. Tillsätt vetemjöl,bakpulver och kanel. Mosa bananerna med en gaffel i en skål och blanda i crème fraiche. Blanda ned bananmoset i smeten med en sked.
-
2Häll smeten i en springform (24 cm) och grädda kakan i ugnen i 35-40 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Om stickan är ren är kakan klar. Ta ut kakan ur springformen och låt den svalna på galler.
-
3Smält choklad och smör över vattenbad (se tips). Bred ut chokladblandningen uppe på kakan. Dekorera med skivad banan och färska hallon och droppa över pressad limesaft.
-
4Tips: Så här gör du ett vattenbad: Placera en värmetålig skål över en liten gryta med kokande vatten i botten. Se upp så att det inte kommer vatten eller ånga i skålen. Bryt chokladen i mindre bitar, lägg dem i skålen och låt dem smälta sakta. Häll smeten i två olika stora springformar, t.ex. 20 och 24 cm, och grädda kakorna i 25-30 minuter. Låt kakorna svalna, bred på chokladkräm och lägg dem på varandra som en tårta.