Banankaka med choklad

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Banankaka med choklad
Recept på svampig banankaka toppad med choklad. Kakan är lätt att göra och då smakar den bara bra.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 125 g mjukt smör
  • 200 g socker
  • 50 g brun farin
  • 3 ägg
  • 350 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 bananer
  • 2 dl crème fraiche
Dekoration:
  • 100 g choklad
  • 25 g smör
  • 1 banan
  • en näve färska hallon
  • lite pressad limesaft
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 180° C. Vispa ihop smör, socker och brun farin i en skål med elvispen tills det blir ljust och krämigt. Vispa ned äggen ett i taget. Tillsätt vetemjöl,bakpulver och kanel. Mosa bananerna med en gaffel i en skål och blanda i crème fraiche. Blanda ned bananmoset i smeten med en sked.
  • 2
    Häll smeten i en springform (24 cm) och grädda kakan i ugnen i 35-40 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Om stickan är ren är kakan klar. Ta ut kakan ur springformen och låt den svalna på galler.
  • 3
    Smält choklad och smör över vattenbad (se tips). Bred ut chokladblandningen uppe på kakan. Dekorera med skivad banan och färska hallon och droppa över pressad limesaft.
  • 4
    Tips: Så här gör du ett vattenbad: Placera en värmetålig skål över en liten gryta med kokande vatten i botten. Se upp så att det inte kommer vatten eller ånga i skålen. Bryt chokladen i mindre bitar, lägg dem i skålen och låt dem smälta sakta. Häll smeten i två olika stora springformar, t.ex. 20 och 24 cm, och grädda kakorna i 25-30 minuter. Låt kakorna svalna, bred på chokladkräm och lägg dem på varandra som en tårta.