- Frukt
Ingredienser
- 2 blad gelatin
- 300 g blandade frysta bär (t.ex. jordgubbar, hallon, svarta vinbär)
- 1 vaniljstång, delad på längden
- ½ dl vatten
- 115 g socker (delat i: 65 g och 50 g)
- ½ pressad citron
- 25 g majsstärkelse
- 1 äggula
- 4 dl mjölk
- 1,25 dl vispgrädde
- färska hallon
- frystorkade hallon
- vit choklad, flagor
-
Gör så här
-
1Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Skrapa ur vaniljkornen ur en halv vaniljstång och lägg dem i en tjockbottnad gryta tillsammans med frysta bär, vatten, 65 g socker och citronsaft. Lägg även i den urgröpta, halva vaniljstången. Värm allt under omrörning tills kompotten är upptinad och sockret har löst upp sig.
-
2Ta bort grytan från värmen och rör ner gelatinet i kompotten. Om det finns stora bär i kompotten kan du mosa dem med en gaffel eller stavmixer. Fördela kompotten i glasen och sätt dem på kylning.
-
3Lägg vaniljkornen från den andra delen av vaniljstången, 50 g socker, majsstärkelse, äggula och 1 dl av mjölken i en skål och rör om tills allt är blandat. Häll de resterande 3 dl mjölk i en tjockbottnad gryta och låt koka upp. Häll i äggblandningen i grytan och vispa tills vaniljkrämen tjocknar.
-
4Lägg vaniljkrämen i en skål och täck med plastfolie – folien ska ligga över krämen utan någon luft emellan, annars får den skinn. Ställ i kylskåp i minst 3 timmar. Den kan även med fördel stå till dagen efter.
-
5Vispa grädden fluffig och vispa krämen litegrand, vänd ihop dessa två. Fördela krämen i glasen och sätt dem på kylning i 1 timme. Till servering dekoreras varje glas med färska hallon, frystorkade hallon och flagor av vit choklad.