Bärmousse med färsk fläder, kanderad rödbeta och vaniljflarn

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Bärmousse med färsk fläder, kanderad rödbeta och vaniljflarn
Skäm bort dina gäster med denna goda och fräscha dessert som är en fröjd för både ögon och smaklökar. Det är en unik dessert som bland annat dekoreras med kanderad rödbeta, vilket ger en väldigt speciell smak.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Bärmousse:
  • 400 g blandade bär (färska eller frysta)
  • 60 g socker
  • 2 msk vatten
  • 4 blad gelatin
  • 5 dl vispgrädde
Vaniljflarn:
  • 1 ägg
  • 60 g socker
  • 60 g vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
Kanderad rödbeta:
  • 1-2 rödbetor
  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl vatten
Dekoration:
  • Färska fläderblommor
  • Färska bär, t.ex. hallon, blåbär, björnbär
  • Frystorkade hallon
  • Mandelspån
  • Gör så här

  • 1
    Bärmousse:
  • 2
    Häll bär, socker och vatten i en kastrull och låt det sjuda på låg värme tills sockret har lösts upp. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.Häll bär, socker och vatten i en kastrull och låt det sjuda på låg värme tills sockret har lösts upp. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
  • 3
    Dra bort kastrullen från värmen, vrid ur gelatinbladen och rör ut dem i bärsåsen. Häll såsen genom en fin sil och låt den svalna.
  • 4
    Vispa grädden och vik ner den i den svala bärsåsen, lite i taget. Var försiktig så att du behåller luften i grädden. Fördela moussen i fyra skålar, täck dem med plastfolie och låt dem stelna i kylen i 2–3 timmar.
  • 5
    Kanderad rödbeta:
  • 6
    Skala rödbetorna och skär dem i tunna skivor.
  • 7
    Gör en sockerlag genom att lösa upp sockret i vattnet och låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt rödbetorna och låt småkoka i 5 minuter. Ta upp rödbetorna och lägg ut dem på en klädd bakplåt. Låt dem svalna och stelna i rumstemperatur. Ställ undan tills det är dags för servering.
  • 8
    Vaniljflarn:
  • 9
    Sätt ugnen på 160 °C (vanlig ugn)
  • 10
    Blanda socker och mjöl i en skål. Tillsätt ägg och vispa tills du får en slät smet utan klumpar.
  • 11
    Lägg en tesked smet på en klädd bakplåt, och bred ut smeten till valfri form med en palettkniv. Kontrollera att smeten ligger i ett tunt och jämnt lager. Upprepa processen med resten av smeten. Till det är receptet har vi format våra flarn som cirklar och rektanglar.
  • 12
    Grädda flarnen i mitten av ugnen tills kanterna fått en gyllenbrun färg. Det kan ta allt från 4 till 7 minuter, beroende på tjocklek och storlek. Låt dem svalna på galler. Ställ undan tills det är dags för servering.
  • 13
    Servering:
  • 14
    Dekorera bärmoussen med färska fläderblommor, olika färska bär, frystorkade hallon, mandelspån, kanderad rödbeta och vaniljflarn. Servera meddetsamma.
  • 15
    Tips:
  • 16
    Du kan gärna förbereda de olika delarna till den här desserten i förväg. Bärmoussen klarar sig i kylen i ett par dagar, och den kanderade rödbetan och vaniljflarnen kan förberedas en hel vecka i förväg och förvaras i burkar med tätslutande lock så att de håller sig frasiga.