- Frukt
Ingredienser
- 400 g blandade bär (färska eller frysta)
- 60 g socker
- 2 msk vatten
- 4 blad gelatin
- 5 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 60 g socker
- 60 g vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1-2 rödbetor
- 2,5 dl socker
- 2,5 dl vatten
- Färska fläderblommor
- Färska bär, t.ex. hallon, blåbär, björnbär
- Frystorkade hallon
- Mandelspån
-
Gör så här
-
1Bärmousse:
-
2Häll bär, socker och vatten i en kastrull och låt det sjuda på låg värme tills sockret har lösts upp. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.Häll bär, socker och vatten i en kastrull och låt det sjuda på låg värme tills sockret har lösts upp. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
-
3Dra bort kastrullen från värmen, vrid ur gelatinbladen och rör ut dem i bärsåsen. Häll såsen genom en fin sil och låt den svalna.
-
4Vispa grädden och vik ner den i den svala bärsåsen, lite i taget. Var försiktig så att du behåller luften i grädden. Fördela moussen i fyra skålar, täck dem med plastfolie och låt dem stelna i kylen i 2–3 timmar.
-
5Kanderad rödbeta:
-
6Skala rödbetorna och skär dem i tunna skivor.
-
7Gör en sockerlag genom att lösa upp sockret i vattnet och låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt rödbetorna och låt småkoka i 5 minuter. Ta upp rödbetorna och lägg ut dem på en klädd bakplåt. Låt dem svalna och stelna i rumstemperatur. Ställ undan tills det är dags för servering.
-
8Vaniljflarn:
-
9Sätt ugnen på 160 °C (vanlig ugn)
-
10Blanda socker och mjöl i en skål. Tillsätt ägg och vispa tills du får en slät smet utan klumpar.
-
11Lägg en tesked smet på en klädd bakplåt, och bred ut smeten till valfri form med en palettkniv. Kontrollera att smeten ligger i ett tunt och jämnt lager. Upprepa processen med resten av smeten. Till det är receptet har vi format våra flarn som cirklar och rektanglar.
-
12Grädda flarnen i mitten av ugnen tills kanterna fått en gyllenbrun färg. Det kan ta allt från 4 till 7 minuter, beroende på tjocklek och storlek. Låt dem svalna på galler. Ställ undan tills det är dags för servering.
-
13Servering:
-
14Dekorera bärmoussen med färska fläderblommor, olika färska bär, frystorkade hallon, mandelspån, kanderad rödbeta och vaniljflarn. Servera meddetsamma.
-
15Tips:
-
16Du kan gärna förbereda de olika delarna till den här desserten i förväg. Bärmoussen klarar sig i kylen i ett par dagar, och den kanderade rödbetan och vaniljflarnen kan förberedas en hel vecka i förväg och förvaras i burkar med tätslutande lock så att de håller sig frasiga.