Biff Bourguignon

FÖRBEREDELSETID
Under 2 timmar Under 2 timmar
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Biff Bourguignon
Även kallad nötkött Bourgogne, är denna traditionella franska nötkött gryta bräserad i rött vin för aptitretande resultat. Servera med potatismos för en riktig komfortmatupplevelse.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

2 kg nötkött i stora bitbitar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl mjöl
  • Några matskedar olivolja
  • 65 g smör
  • 200 g rökt bacon eller pancetta (valfritt)
  • 12 schalottenlökar skalade och halverade
  • 2 stjälkar selleri, tärnad
  • 2 morötter skivade
  • 3 vitlöksklyftor,finhackade
  • 1 msk rostad rub-krydda
  • 350 ml rött vin av god kvalitet
  • 2 msk nötköttsbuljong omrörd i 500 ml varmt vatten
  • 1 matsked tomatpuré∘
  • 150 g svamp (förslagsvis champinjoner)
  • Ett stänk av brandy (valfritt)
  • Färska persiljeblad att garnera med
  • 1 knippe kryddor (färsk persilja, rosmarin och 2 lagerblad)
FÖR ATT GÖRA SMÖRKULLAN TJOCKARE
  • 45 g mjukt smör
  • 2 msk vetemjöl
  • Gör så här

  • 1
    Placera en 24 cm Signature rund gryta från Le Creuset med 3 matskedar olja på medelhög värme. Tillsätt bacon och stek tills den är lätt brynt. Ta sedan bort den med en sked (lämna oljan i grytan) och ställ åt sidan.
  • 2
    Tillsätt nötköttet i portioner och bryn.
  • 3
    Lägg tillbaka bacon och allt kött i grytan och tillsätt vin.
  • 4
    Tillsätt vitlök, tomatpuré, buljong, morötter, rub-krydda och 2 teskedar svartpeppar i samma gryta. Koka upp ingredienserna på medelhög värme. Så snart innehållet i grytans sjuder, sänk temperaturen och låt sjuda med lock i 2 timmar.
  • 5
    Karamellisera schalottenlöken en halvtimme innan köttet är klart. För att göra detta, smält 30 g smör i en kastrull vid låg temperatur. Tillsätt schalottenlökarna och karamellisera dem i 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Denna process kräver tålamod, men den långsamma karamelliseringsprocessen skapar en mer intensiv smak. När schalottenlökarna är lägg dem på en tallrik.
  • 6
    Smält resterande 30 g smör i pannan, tillsätt svampen och sautera tills den är gyllenbrun.
  • 7
    Efter 2 timmar, ta försiktigt bort locket från grytan.
  • 8
    Blanda den smöret och mjölet i en skål för redning. Sänk temperaturen små mängder och rör om. Tillsätt karamelliserade schalottenlöken och svampen. Minska och låt tjockna i 10-15 minuter.
  • 9
    Rör om ordentligt och krydda efter smak. Strö över persilja innan servering.
 
Potatismos och färsk baguette passar utmärkt till denna rätt.
 
 
Le Creuset