Ingredienser
- Salt
- Svartpeppar
- 1 dl mjöl
- Några matskedar olivolja
- 65 g smör
- 200 g rökt bacon eller pancetta (valfritt)
- 12 schalottenlökar skalade och halverade
- 2 stjälkar selleri, tärnad
- 2 morötter skivade
- 3 vitlöksklyftor,finhackade
- 1 msk rostad rub-krydda
- 350 ml rött vin av god kvalitet
- 2 msk nötköttsbuljong omrörd i 500 ml varmt vatten
- 1 matsked tomatpuré∘
- 150 g svamp (förslagsvis champinjoner)
- Ett stänk av brandy (valfritt)
- Färska persiljeblad att garnera med
- 1 knippe kryddor (färsk persilja, rosmarin och 2 lagerblad)
- 45 g mjukt smör
- 2 msk vetemjöl
-
Gör så här
-
1Placera en 24 cm Signature rund gryta från Le Creuset med 3 matskedar olja på medelhög värme. Tillsätt bacon och stek tills den är lätt brynt. Ta sedan bort den med en sked (lämna oljan i grytan) och ställ åt sidan.
-
2Tillsätt nötköttet i portioner och bryn.
-
3Lägg tillbaka bacon och allt kött i grytan och tillsätt vin.
-
4Tillsätt vitlök, tomatpuré, buljong, morötter, rub-krydda och 2 teskedar svartpeppar i samma gryta. Koka upp ingredienserna på medelhög värme. Så snart innehållet i grytans sjuder, sänk temperaturen och låt sjuda med lock i 2 timmar.
-
5Karamellisera schalottenlöken en halvtimme innan köttet är klart. För att göra detta, smält 30 g smör i en kastrull vid låg temperatur. Tillsätt schalottenlökarna och karamellisera dem i 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Denna process kräver tålamod, men den långsamma karamelliseringsprocessen skapar en mer intensiv smak. När schalottenlökarna är lägg dem på en tallrik.
-
6Smält resterande 30 g smör i pannan, tillsätt svampen och sautera tills den är gyllenbrun.
-
7Efter 2 timmar, ta försiktigt bort locket från grytan.
-
8Blanda den smöret och mjölet i en skål för redning. Sänk temperaturen små mängder och rör om. Tillsätt karamelliserade schalottenlöken och svampen. Minska och låt tjockna i 10-15 minuter.
-
9Rör om ordentligt och krydda efter smak. Strö över persilja innan servering.