Björnbärspaj

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Björnbärspaj
Gör en frisk paj med bär från frysen och baka den i en stengodsform. Det här receptet är gjort med björnbär, men det går lika bra att använda t.ex. hallon eller jordgubbar. Receptet är framtaget i samarbete med Frederikke Wærens.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Mördeg:
  • 350 g vetemjöl
  • 150 g smör (kallt)
  • 3 msk socker
  • 1 stort ägg
Björnbärsfyllning:
  • 400 g björnbär, frysta
  • 75 g socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 rågad tsk potatismjöl
  • 150 g marsipan (grovriven)
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Gör så här

  • 1
    Mördeg:
  • 2
    Nyp ihop smöret med mjöl och socker på bänken Tillsätt ägget och knåda ihop till en jämn deg Ställ degen i kylskåpet i ca 1 timme
  • 3
    Björnbärsfyllning:
  • 4
    Låt bären tina på köksbänken medan degen står i kylskåpet
  • 5
    Vänd ihop vaniljsocker och potatismjöl med de frysta bären och rör om ordentligt
  • 6
    Så här monterar du pajen:
  • 7
    Kavla ut degen på mjölad bänk och lägg den i pajformen
  • 8
    Tryck ut degen noga i kanterna och skär bort överskottsdeg. Kom ihåg att spara bortskuren deg
  • 9
    Fördela riven marsipan i pajbottnen och häll över björnbärsfyllningen
  • 10
    Kavla ut resten av degen och skär den i långa strimlor som läggs över björnbärsfyllningen; först på ena hållet och sedan på det andra så det bildas ett rutnät
  • 11
    Pensla degen med det uppvispade ägget
  • 12
    Grädda pajen i 200 °C i ca 30–35 minuter