- Frukt
Ingredienser
- 350 g vetemjöl
- 150 g smör (kallt)
- 3 msk socker
- 1 stort ägg
- 400 g björnbär, frysta
- 75 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 rågad tsk potatismjöl
- 150 g marsipan (grovriven)
- 1 uppvispat ägg till pensling
-
Gör så här
-
1Mördeg:
-
2Nyp ihop smöret med mjöl och socker på bänken Tillsätt ägget och knåda ihop till en jämn deg Ställ degen i kylskåpet i ca 1 timme
-
3Björnbärsfyllning:
-
4Låt bären tina på köksbänken medan degen står i kylskåpet
-
5Vänd ihop vaniljsocker och potatismjöl med de frysta bären och rör om ordentligt
-
6Så här monterar du pajen:
-
7Kavla ut degen på mjölad bänk och lägg den i pajformen
-
8Tryck ut degen noga i kanterna och skär bort överskottsdeg. Kom ihåg att spara bortskuren deg
-
9Fördela riven marsipan i pajbottnen och häll över björnbärsfyllningen
-
10Kavla ut resten av degen och skär den i långa strimlor som läggs över björnbärsfyllningen; först på ena hållet och sedan på det andra så det bildas ett rutnät
-
11Pensla degen med det uppvispade ägget
-
12Grädda pajen i 200 °C i ca 30–35 minuter