- Grönsaker
Ingredienser
- 1,5 kg blomkål, skuren i små buketter (ca 2 blomkålshuvuden)
- 2-3 vitlöksklyftor, skivade
- 2-3 matskedar ghee eller kokosolja (vegansk)
- 2 tsk senapsfrön
- 3 kardemummakärnor, krossade
- 1-2 kanelstänger
- 2 torkade röda chili
- 18 curryblad
- 2 msk Madras currypasta
- 1 tsk gurkmeja
- 300 g gula körsbärstomater
- 1,5-2 burkar kokosmjölk, 400 ml vardera
- Saft och skal av 1 citron
- Salt och nymalen peppar
- 8 kvistar koriander
- Rostade kokoschips
- Basmatiris
- Pappadum (indiskt tunnbröd)
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C. Tvätta blomkålen, skär den i buketter, lägg den i en skål och blanda den med vitlöksskivorna och lite olja. Värm ugnen till 200 °C. Tvätta blomkålen, skär den i buketter, lägg den i en skål och blanda med vitlöksskivorna och lite olja.
-
2Värm ghee i en Le Creuset 24 cm pumpaformad gryta på låg värme. Tillsätt senapsfröna, kardemumma, kanel, chili och curryblad och fräs i 1-2 minuter. Rör om regelbundet. Tillsätt currypasta och gurkmeja och fortsätt koka i 1 minut. Tillsätt de rostade blomkålsbuketterna, körsbärstomaterna och blanda med kryddblandningen. Tillsätt kokosmjölken och citronsaften och citronskalet och blanda ihop allt. Koka upp, krydda och låt sjuda i 2 minuter.
-
3Garnera med koriander och kokoschips och servera med ångkokt ris och/eller pappadum.
-
4Tips: Denna blomkålscurry passar bra till vit fisk (ca +-600 g för 8 personer). Dela fiskfiléerna, lägg dem i curry och täck dem med sås. Lägg på locket och låt sjuda i 3-4 minuter tills fisken är genomkokt.