- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 8 havskräftor
- 1 kg blåmusslor
- 2 kg hel, blandad fisk t.ex. torsk, havsabborre,
- knot, multe eller guldsparid
- 4 vitlöksklyftor
- 6 schalottenlökar
- 4 tomater
- 100 g tomatpuré
- 1 fänkål
- 1 purjolök
- 1 litet knippe färsk timjan
- 1 litet knippe färsk persilja
- 1 dl pastis (fransk aperitif smaksatt med anis som kan köpas på systembolaget)
- 2 dl grädde
- 1 l god fiskfond
- 1/2 flaska vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 citron
- 1 tsk saffran
- 8 skivor baguette
- 1 äggula
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl olivolja + lite till brödkrutonger
- 50 g Gruyèreost
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1BOUILLABAISSE
-
2Rensa fisk och skaldjur. Klipp upp havs-kräf-tornas stjärtar och lägg köttet åt sidan tillsammans med fiskköttet.
-
3Hacka schalottenlöken och vitlöken. Skölj grönsakerna och skär dem i mindre bitar.
-
4Hetta upp stekgrytan på låg värme och tillsätt olivolja, schalottenlök och vitlök efter ett par minuter. Fräs löken och höj sedan värmen till medelhög. Tillsätt skal, huvud och klor från havskräftorna tillsammans med ben och huvud från fisken. Fräs en kort stund. Spara eventuellt några huvuden och klor från havskräftorna till serveringen av soppan och tillsätt dem i soppan samtidigt som musslorna.
-
5Sänk till medelvärme och lägg alla grönsaker, örter (bundna till en liten bukett) och tomatpurén i grytan. Fräs i ett par minuter.
-
6Häll pastis över grönsaker och fiskben. När alkoholen har hettats upp flamberas soppan genom att man tänder eld på ångorna vid kanten av grytan. Kom ihåg att stänga av fläkten under tiden. Tillsätt därefter vitt vin och fiskfond och låt koka i minst 40 minuter
-
7Sila av fiskben och grönsaker från soppan. Tillsätt därefter grädde och sköljda musslor samt fiskkött och havskräftstjärtar.
-
8Låt soppan koka tills musslorna öppnar sig och smaka av med saffran, salt, peppar och citronsaft.
-
9BRÖDKUTONGER OCH ROUILLE
-
10Värm ugnen till 180 C.
-
11Pensla brödskivorna med olivolja och strö över salt och peppar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är gyllenbruna.
-
12Förbered rouillen medan brödet är i därefter olivoljan i en tunn stråle lite i taget tills konsistensen är tjock och krämig. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
-
13Riv gruyèreosten. Servera soppan med brödkrutonger toppade med rouille och riven gruyèreost.