- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 2 gula lökar, hackade
- 1 purjolök, skivad
- 1 fänkålshuvud, hackat
- +/-60 ml olivolja, till stekning
- 10 g italiensk persilja
- 3 lagerblad
- 10 g timjan
- 1 chili, hackad
- 4 vitlöksklyftor, skivade
- 1 liter fisk eller grönsaksfond
- 200 g musslor, rengjorda eller 100 g frysta musslor i halvt skal
- 15 ml tomatpuré
- 400 g hela körsbärstomater på burk
- 200 g stora räkor, rensade och skalade
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- Saften från 1 citron till smaksättning
- 200 g bläckfisk (bläckfiskringar och tentakler) skivad
- 60 g basilika
- 30 g macadamianötter
- Saft från 1 citron
- 60 ml olivolja
- ½ klyfta vitlök
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
-
Gör så här
-
1Ställ en stor Le Creuset-gryta på medelhög värme och fräs försiktigt löken, purjolöken och fänkålen i lite olivolja tills den blir genomskinlig.
-
2Bind ihop persilja, lagerblad, timjan och chili med kökssnöre för en bouquet garni (kryddbukett).
-
3Lägg ner din bouquet garni i grytan tillsammans med de skivade vitlöksklyftorna. Låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt 1 kopp fond och de färska musslorna (om du använder frysta musslor, tillsätt dem inte nu). Täck med lock och ånga i 3–4 minuter tills musselskalen har öppnat sig. När de öppnats, ta bort musslorna från grytan, täck över och håll dem åt sidan till senare.
-
4Tillsätt tomatpurén och låt sjuda i ytterligare 2 minuter, rör om noggrant. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i fem minuter innan du tillsätter resten av fonden. Krydda och låt puttra i 20 minuter. (Om du använder frysta musslor, lägg till dem i grytan 2 minuter på slutet för att värma upp dem).
-
5Ställ ytterligare en Le Creuset-panna på medelhög värme med lite mer olivolja och stek räkorna tills de är ljusrosa på båda sidor. Avlägsna pannan och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Stek bläckfisken i samma panna mycket snabbt för att undvika att bli den blir gummiaktig. Ta ur pannan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
-
6För att göra basilikapesto (valfritt):
-
7Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills de är väl blandade men fortfarande tjocka.
-
8För att servera, häll upp bouillabaisse-basen i de fyra frukostskålarna från Le Creusets Riviera-kollektion. Toppa med skaldjuren och garnera med basilikapesto. Servera direkt.