Gryta med bräserad rotselleri med vita bönor, risoni, purjolök, persilja och olivolja

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 hr. Under 1 hr.
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Gryta med bräserad rotselleri med vita bönor, risoni, purjolök, persilja och olivolja
När jag började laga mat visste jag inte riktigt vad rotselleri var. Jag är säker på att jag åt det som barn men jag hade aldrig tidigare lagat det. Sanningen är att jag faktiskt troligen lagat mat under flera år innan jag själv tillagade en. Över tid har det blivit en av mina favoriter och jag är glad över att kunna säga att rotsellerin trots sitt knöliga utseende har blivit riktigt populär. Det är definitivt en grönsak jag ständigt återkommer till under hösten och vintern, och jag kan rekommendera dig att göra detsamma. Den har en rejäl och övertygande smak som ligger någonstans mellan söt jordighet och hasselnötter. Den kommer verkligen till sin rätt i denna underbara höstgryta.
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 medelstor rotselleri
  • 100 ml olivolja
  • 1 lök, skuren på mitten och sedan tunt skivad
  • 4 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
  • 4 lagerblad
  • ½ kruka färska plockade timjanblad
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 medelstora purjolökar, tvättade, rensade och skurna i 1 cm långa bitar
  • En burk (400 g) sköljda cannellinibönor
  • 75 g risoni
  • Hackade blad av en bunt persilja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Gör så här

  • 1
    Placera rotsellerin på en stor skärbräda och använd en stor vass kockkniv med 15–20 cm blad för att skära bort skalet från grönsakens utsida. Skär rotsellerin i 3–4 cm stora kuber.
  • 2
    Sätt den låga grytan på medelhög värme. Tillsätt olivolja följt av skuren lök, vitlök och lite salt och peppar. Tillaga under omrörning i 6–8 minuter.
  • 3
    Tillsätt sedan rotsellerin, lagerblad och timjan och fortsätt att tillaga i ytterligare 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att ingenting bränner fast.
  • 4
    Häll i grönsaksbuljongen och tillsätt purjolökarna samt bönorna, men vänta med pastan. Rör om noggrant och sänk sedan temperaturen och sätt på locket på grytan. Låt alltihop tillagas försiktigt i 25–30 minuter och rör om ett par gånger under tiden. Rör nu i risonin, sätt på locket och koka sedan vidare i ytterligare 20 minuter
  • 5
    Om grönsakerna någon gång ser lite torra ut, häll då på en skvätt mer buljong eller vatten.
  • 6
    Lyft av locket och rör ner den noggrant hackade persiljan och salta och peppra efter smak. Låt rätten vila i 10 minuter före servering.
  • 7
    Den smakar utsökt toppad med en riklig mängd lagrad ost (riven), t.ex. parmesan, ihop med en krispig grönsallad med dressing.
  • 8
    Kockens tips: Rätter som denna, som baserats på en grönsak, kräver mycket kryddor för att verkligen imponera. Använd rejält med färska örter och krydda noggrant med havssalt och nymalen svartpeppar för att bygga upp och skapa djup i smakerna. Det är verkligen värt besväret att spara det du rensar bort från dina grönsaker för att koka buljong. På så sätt minskar du svinnet samtidigt som du lagar något utsökt. Du kan till och med spara dem i påsar och förvara dem i frysen tills du har tillräckligt för att koka mycket buljong. Purjolökstoppar, morotsskal, lökskal och örtstjälkar passar perfekt. Risoni är inte mycket större än ett riskorn. Det ger den här grytan karaktär och tillför stärkelse, men det finns ingen anledning att inte använda någon annan typ av pasta som du har hemma.