- Frukt
Ingredienser
- 1 stort äpple med bra syra (cirka 400 g) (t.ex. ”Granny Smith”), skalat och skuret i tärningar
- Saften från 1 citron och halva skalet, finrivet
- 2 tsk färsk timjan
- 100 g rörsocker
- 4–6 ”ätäpplen”, skalade och skurna i tunna klyftor
- 150 g osaltat smör, kallt och skuret i tärningar
- 300 g vetemjöl, plus extra till utbakning
- En nypa salt
- Cirka 1 dl iskallt vatten
- 75 g osaltat smör, mjukt
- 75 g rörsocker
- En nypa salt
- 2 ägg, uppvispade
- 75 g mandelmjöl
-
Gör så här
-
1Smördeg: Vänd ner smörbitarna i mjöl och salt. Tillsätt bara så lite vatten att du kan samla ihop degen med händerna – det ska fortfarande finnas stora bitar smör.
-
2Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel med en tjocklek på cirka 1 cm. Vik in varje ände mot mitten så att de överlappas. Vänd degen en kvarts varv och upprepa utkavling och vikning tre gånger.
-
3Packa in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter. Upprepa utkavling och vikning ytterligare tre gånger. Packa in degen igen och lägg den i kylskåpet.
-
4Lägg äppeltärningar, citronskal, halva delen timjan och 75 g rörsocker i en kastrull. Häll i 1 msk vatten och lägg på lock och låt koka på svag värme. Rör om regelbundet tills äpplena har lösts upp. Låt äppelmoset svalna helt.
-
5Frangipane: Vispa smör, rörsocker och salt tills det är ljust och luftigt. Häll i ägg och mandelmjöl och vänd ihop alltsammans.
-
6Sätt ugnen på 190 °C. Kavla ut den kylda degen på mjölat bakbord till en tjocklek på ca 5 mm. Klä långpannan med degen och skär den så att det finns ca 2 cm upp över sidorna.
-
7Fördela först frangipanen på degen, sedan äppelmoset och till sist äppelklyftorna i ett vackert mönster.
-
8Grädda kakan i 30–40 minuter. Kakan ska vara genomgräddad och äpplena mjuka och gyllene.
-
9Strö över resten av timjan över kakan och låt den svalna något innan servering.