Äppelkaka med timjan och citron

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Äppelkaka med timjan och citron
Kombinationen äpple och citron är magisk och tillsammans skapar de en extraordinär och välbalanserad smak som de flesta älskar. Genom att använda timjan i äppelkakan ges en kryddig och spännande kontrast till den söta äppelsmaken. Den här kakan smakar särskilt bra tillsammans med glass medan den fortfarande är varm, men den kan också serveras på brunchbordet med en god kopp kaffe.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 stort äpple med bra syra (cirka 400 g) (t.ex. ”Granny Smith”), skalat och skuret i tärningar
  • Saften från 1 citron och halva skalet, finrivet
  • 2 tsk färsk timjan
  • 100 g rörsocker
  • 4–6 ”ätäpplen”, skalade och skurna i tunna klyftor
Smördeg:
  • 150 g osaltat smör, kallt och skuret i tärningar
  • 300 g vetemjöl, plus extra till utbakning
  • En nypa salt
  • Cirka 1 dl iskallt vatten
Frangipane:
  • 75 g osaltat smör, mjukt
  • 75 g rörsocker
  • En nypa salt
  • 2 ägg, uppvispade
  • 75 g mandelmjöl
  • Gör så här

  • 1
    Smördeg: Vänd ner smörbitarna i mjöl och salt. Tillsätt bara så lite vatten att du kan samla ihop degen med händerna – det ska fortfarande finnas stora bitar smör.
  • 2
    Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel med en tjocklek på cirka 1 cm. Vik in varje ände mot mitten så att de överlappas. Vänd degen en kvarts varv och upprepa utkavling och vikning tre gånger.
  • 3
    Packa in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter. Upprepa utkavling och vikning ytterligare tre gånger. Packa in degen igen och lägg den i kylskåpet.
  • 4
    Lägg äppeltärningar, citronskal, halva delen timjan och 75 g rörsocker i en kastrull. Häll i 1 msk vatten och lägg på lock och låt koka på svag värme. Rör om regelbundet tills äpplena har lösts upp. Låt äppelmoset svalna helt.
  • 5
    Frangipane: Vispa smör, rörsocker och salt tills det är ljust och luftigt. Häll i ägg och mandelmjöl och vänd ihop alltsammans.
  • 6
    Sätt ugnen på 190 °C. Kavla ut den kylda degen på mjölat bakbord till en tjocklek på ca 5 mm. Klä långpannan med degen och skär den så att det finns ca 2 cm upp över sidorna.
  • 7
    Fördela först frangipanen på degen, sedan äppelmoset och till sist äppelklyftorna i ett vackert mönster.
  • 8
    Grädda kakan i 30–40 minuter. Kakan ska vara genomgräddad och äpplena mjuka och gyllene.
  • 9
    Strö över resten av timjan över kakan och låt den svalna något innan servering.
 
Tips:
Genom att baka dina kakor i en ugnsform med non-stick-beläggning säkerställer du att degen blir frasig och släpper formen utan extra fett.
Istället för at toppa kakan med äppelklyftor kan du t.ex. använda päron eller plommon.
 
 
Le Creuset