- Fågel
Ingredienser
- 2 rödlökar, tunt skivade
- 4 vitlöksklyftor, grovt hackade
- 100 g morötter skurna i 1–2 cm tärningar
- 100 g potatis skuren i 3 cm tärningar
- 6 skinnfria klubbor från frigående eller ekologisk kyckling
- 3 stora teskedar chipotlepasta (eller 2 teskedar starkt, rökt paprikapulver)
- 2 matskedar melassirap (eller brunt farinsocker)
- 1 matsked mald koriander
- Pressad saft från 1 lime
- 800 g krossade tomater på burk
- 4 kvistar färsk koriander där bladen har plockats av och stjälkarna hackats
- 1 tesked rökt paprikapulver (valfritt)
- 1 lime skuren i klyftor
- Tillbehör: tortillas och fullkornsris
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C
-
2Bred ut tre fjärdedelar av den skivade löken i formen och därefter potatis, morot och vitlök. Lägg ut kycklingklubborna ovanpå grönsakerna och krydda med salt och peppar.
-
3Blanda chipotlepastan (eller starkt, rökt paprikapulver om du använder det) med melassirap, mald koriander och pressad saft från en lime i en skål. Täck varje kycklingklubba med en tesked av blandningen och spara resten.
-
4Häll tomaterna jämnt runt om kycklingen och avsluta med att droppa över resten av chipotleblandningen.
-
5Ställ in formen i den varma ugnen och stek i 45 minuter. När såsen bubblar och kycklingen har börjat bli brun på toppen är den klar att servera.
-
6Fördela resterande lök på toppen. Strö eventuellt över rökt paprikapulver och färsk koriander. Servera med limeklyftor samt tortillas eller fullkornsris.
-
7Kockens noteringar: Passar perfekt som restmat! Den här rätten kan sparas i kylskåpet i upp till fyra dagar och smakar ännu bättre dagen efter. Värm på tills den är rykande varm rakt igenom. Om du har rester av kycklingkött kan du dela det och tillsätta det istället för kycklingklubbor. Räkna med 50 g tillagat kött per person. Kasta inte stjälkarna från dina örter! Hacka dem fint och tillsätt dem i maten för att göra smaken fylligare och undvika matsvinn.