- Grönsaker
- Ost
Ingredienser
- 500 g stora torkade vita bönor
- 2 msk olivolja
- 1 stor lök, tärnad
- 1 liten fänkål, skalad och tunt skivad
- 4 vitlöksklyftor, hackade
- 225 g druvtomater
- 1,25 dl vitt vin
- 3 kvistar timjan
- 4,5 dl grönsaksbuljong och mer vid behov
- 300 g mikrogrönsaker, så som spenat eller mangold
- Saften från 1/2 citron
- Ca 1 dl riven parmesanost
-
Gör så här
-
1Lägg bönorna i en stor skål. Täck med kallt vatten och låt ligga i blöt i minst 8 timmar eller över natten. Töm ut blötläggningsvattnet och kassera det. Värm ugnen till 140 ºC.
-
2Värm upp en buffétgryta på medelvärme i 5 minuter. Häll i olivoljan tillsammans med lök, fänkål och en nypa salt. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna och karamelliseras, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt tomater, vitt vin och timjankvistar. Låt det puttra tills vinet har reducerats till hälften, ca 5 minuter. Tillsätt bönorna och grönsaksbuljongen i grytan. Låt koka upp, täck med lock och sätt in i den förvärmda ugnen. Grädda den tills bönorna är nästan helt mjuka, ca 1 1/2 timme.
-
3Ta försiktigt ut pannan från ugnen och ta av locket. Sätt tillbaka bönorna i ugnen utan lock. Låt bönorna puttra tills de är mjuka och krämiga, ca 30 minuter längre.
-
4Ta ut bönorna från ugnen, tillsätt spenat, citronsaft och parmesanost och rör om tills spenaten är mjuk och osten har smält. Krydda med extra salt och peppar om så önskas.