
Tekniken att bräsera är inte bara för kött. Det här receptet använder samma princip för att förvandla torkade vita bönor och grönsaker till en utsökt vegetarisk måltid - och du kan helt enkelt utelämna osten (eller använda en vegansk ostersättning) för att göra den vegansk. Tillagningstiden kan tyckas lång, men den kräver inte mycket faktiskt arbete utan är nödvändig för att säkerställa att rätten är krämig och smältande mör.
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
- Ost
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 500 g stora torkade vita bönor
- 2 msk olivolja
- 1 stor lök, tärnad
- 1 liten fänkål, skalad och tunt skivad
- 4 vitlöksklyftor, hackade
- 225 g druvtomater
- 1,25 dl vitt vin
- 3 kvistar timjan
- 4,5 dl grönsaksbuljong och mer vid behov
- 300 g mikrogrönsaker, så som spenat eller mangold
- Saften från 1/2 citron
- Ca 1 dl riven parmesanost
-
Gör så här
-
1Lägg bönorna i en stor skål. Täck med kallt vatten och låt ligga i blöt i minst 8 timmar eller över natten. Töm ut blötläggningsvattnet och kassera det. Värm ugnen till 140 ºC.
-
2Värm upp en buffétgryta på medelvärme i 5 minuter. Häll i olivoljan tillsammans med lök, fänkål och en nypa salt. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna och karamelliseras, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt tomater, vitt vin och timjankvistar. Låt det puttra tills vinet har reducerats till hälften, ca 5 minuter. Tillsätt bönorna och grönsaksbuljongen i grytan. Låt koka upp, täck med lock och sätt in i den förvärmda ugnen. Grädda den tills bönorna är nästan helt mjuka, ca 1 1/2 timme.
-
3Ta försiktigt ut pannan från ugnen och ta av locket. Sätt tillbaka bönorna i ugnen utan lock. Låt bönorna puttra tills de är mjuka och krämiga, ca 30 minuter längre.
-
4Ta ut bönorna från ugnen, tillsätt spenat, citronsaft och parmesanost och rör om tills spenaten är mjuk och osten har smält. Krydda med extra salt och peppar om så önskas.