Ingredienser
- 1/2 dl mjölk
- 20 g socker
- 4 extra stora ägg
- 350 g mjöl plus extra till pudring
- 6 kryddmått salt
- 10 g torkad jäst
- 180 g mjukt smör
- Vispade ägg
-
Gör så här
-
1Värm varsamt mjölken med sockret, avlägsna mjölken från värmen och låt svalna tills den är ljummen.
-
2Vispa äggen och tillsätt dem sedan i mjölkblandningen.
-
3Sikta ihop mjöl och salt och blanda i torrjästen.
-
4Tillsätt äggblandningen och häll den i bakmaskinen för att bilda en deg med hjälp av paddeltillbehöret.
-
5Byt ut paddeln mot en degkrok och knåda degen tills den är mjuk och elastisk. Detta kommer att ta minst 10 minuter.
-
6Tillsätt smöret i 15 g bitar åt gången och vänta tills en bit uppgått helt i degen innan nästa bit tillsätts. Fortsätt att knåda i fem minuter när allt smör har tillsatts. Degen måste vara helt jämn, elastisk och väldigt glansig.
-
7Täck med plastfolie och bulkjäs i kylen över natten.
-
8Följande dag, slå ut degen. Forma degen till en rulle och dela den i åtta jämna bitar. Rulla varje degbit till en rund boll. Lägg bollarna på botten av Le Creusets brödgryta, borsta dem försiktigt med vispat ägg, täck med locket och låt jäsa tills de blivit dubbelt så stora (ungefär en timme).
-
9Sätt in i förvärmd ugn på 210 °C (200 °C varmluft) och grädda i 20 minuter. Avlägsna locket, sänk temperaturen till 180 °C (170 °C varmluft) och fortsätt att grädda i ytterligare 15–20 minuter tills briochen har en jämn och fin brun färg.
-
10Låt den svalna i några minuter, stjälp upp låt svalna på ett galler.
-
11Serveras varma med smör och sylt.