Brioche

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Brioche
Brioche är ett fint franskt bröd, och är som en blandning mellan en bulle och ett bröd som innehåller mycket ägg och smör. Det här receptet ger 8 bullar som kan brytas isär och som bäst serveras med smör och sylt.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1/2 dl mjölk
  • 20 g socker
  • 4 extra stora ägg
  • 350 g mjöl plus extra till pudring
  • 6 kryddmått salt
  • 10 g torkad jäst
  • 180 g mjukt smör
  • Vispade ägg
  • Gör så här

  • 1
    Värm varsamt mjölken med sockret, avlägsna mjölken från värmen och låt svalna tills den är ljummen.
  • 2
    Vispa äggen och tillsätt dem sedan i mjölkblandningen.
  • 3
    Sikta ihop mjöl och salt och blanda i torrjästen.
  • 4
    Tillsätt äggblandningen och häll den i bakmaskinen för att bilda en deg med hjälp av paddeltillbehöret.
  • 5
    Byt ut paddeln mot en degkrok och knåda degen tills den är mjuk och elastisk. Detta kommer att ta minst 10 minuter.
  • 6
    Tillsätt smöret i 15 g bitar åt gången och vänta tills en bit uppgått helt i degen innan nästa bit tillsätts. Fortsätt att knåda i fem minuter när allt smör har tillsatts. Degen måste vara helt jämn, elastisk och väldigt glansig.
  • 7
    Täck med plastfolie och bulkjäs i kylen över natten.
  • 8
    Följande dag, slå ut degen. Forma degen till en rulle och dela den i åtta jämna bitar. Rulla varje degbit till en rund boll. Lägg bollarna på botten av Le Creusets brödgryta, borsta dem försiktigt med vispat ägg, täck med locket och låt jäsa tills de blivit dubbelt så stora (ungefär en timme).
  • 9
    Sätt in i förvärmd ugn på 210 °C (200 °C varmluft) och grädda i 20 minuter. Avlägsna locket, sänk temperaturen till 180 °C (170 °C varmluft) och fortsätt att grädda i ytterligare 15–20 minuter tills briochen har en jämn och fin brun färg.
  • 10
    Låt den svalna i några minuter, stjälp upp låt svalna på ett galler.
  • 11
    Serveras varma med smör och sylt.