Ingredienser
- 4 ½ dl ljummet vatten
- 25 g jäst
- 700 g vetemjöl
- 2 tsk salt
- 1 tsk socker
- 3 msk olivolja
- 2 dl riven mozzarella (80 g)
- 25 g smör
- ½ dl olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- ½ dl hackad gräslök
- 1½ tsk flingsalt
-
Gör så här
-
1Häll vatten i en stor skål och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sedan salt, socker och olja och tillsätt mjöl lite i taget. Knåda degen tills den har en slät och mjuk konsistens. Det kan antingen göras med händerna eller i en mixer.
-
2Täck degen med en fuktig duk och låt den jäsa i 45-60 minuter.
-
3När degen jäst är det dags att forma små bullar. Knåda degen lite och forma sedan bollar på 60 g vardera. Pensla botten och sidorna av buffétgryta med olivolja och lägg bullarna tätt intill varandra. Börja med den mittersta bullen.
-
4Täck med ett lock (eller en duk) och låt jäsa på en varm plats i 30 minuter.
-
5Värm ugnen till 200 grader (varmluft).
-
6Grädda först bullarna i 15 minuter, ta sedan ut dem och strö över riven mozzarella och grädda dem sedan i ca 15 minuter till eller tills de är lätt gyllene. Håll ögonen öppna, eftersom varje ugn är unik.
-
7Medan de är i ugnen, förbered toppingen. Smält smör i en liten gryta. Stäng av när det smält och tillsätt olivolja och pressad vitlök. Strö det över bullarna så fort de kommer ut ur ugnen och se till att alla bullar är täckta. När bullarna svalnat något, strö över flingsalt och till sist hackad gräslök.