- Mjöl
Ingredienser
- 2,5 dl ljummen mjölk
- 25 g jäst
- 40 g florsocker
- 1 ägg
- 400 g vetemjöl
- 100 g fullkornsmjöl
- ½ tsk grovt salt
- 1 tsk kardemumma
- 80 g mjukt smör (i tärningar)
- 100 g torkade tranbär
- 120 g valnötter, hackade (ev. rostade)
- 1 ägg till pensling
- 1 msk pärlsocker
- 1 liten handfull valnötter
-
Gör så här
-
1Häll mjölken i en skål och lös upp jästen i den.
-
2Tillsätt mjöl, florsocker, 1 ägg, kardemumma och salt och rör om.
-
3Knåda degen tills den blir blank och smidig i maskin eller för hand.
-
4Knåda in smöret i degen tills den är blank och slät.
-
5Blanda in tranbär och hackade valnötter i degen.
-
6Låt degen jäsa på en ljummen plats i 1,5 timme under en fuktig duk. Degen ska jäsa till ca dubbel storlek.
-
7Forma 11 små bullar på vardera 90-100 g och låt dem jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
-
8Sätt gjutjärnspannan på galler i ugnen och värm upp den till 210˚ grader.
-
9Strö lite mjöl i den varma gjutjärnspannan och fördela bullarna i pannan.
-
10Vispa ett ägg i en liten skål, pensla bullarna med äggmassan och strö över valnötter och pärlsocker.
-
11Grädda bullarna i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna.
-
12Låt bullarna svalna i pannan innan de delas. Servera bullarna direkt i pannan och ät dem ljumma som de är eller med smör.