- Mjöl
Ingredienser
- 300 g mjöl (+ extra till knådning)
- 10 ml salt
- 2 kryddmått socker
- 4 teskedar smält smör
- 10 g torrjäst
- 2,5 dl ljummet vatten
- Smör, mjöl eller vispat ägg
- Sesam- eller vallmofrön
-
Gör så här
-
1Lägg mjöl, salt, socker, smör och jäst i skålen på en bakmaskin. Blanda med en degkrok. Tillsätt nog med ljummet vatten för att göra en mjuk kladdig deg.
-
2Knåda degen i minst 10 minuter för att skapa en jämn, mjuk deg (inte torr eller hård).
-
3Täck med en fuktig kökshandduk och ställ den för att jäsa till dubbel storlek på en varm plats. Det kommer att ta ungefär 30–45 minuter.
-
4Värm ugnen till 250 °C (230 °C varmluftsugn). Borsta botten och kanterna i Le Creusets brödgryta med smör.
-
5Slå ut degen och se till att all luft har tryckts ut. Dela upp degen i 60 g portioner och forma till frallor med oljade händer. Lägg frallorna i botten av brödgrytan, täck med locket och låt det jäsa till dubbel storlek på en varm plats tills den blivit dubbelt så stor igen. Detta bör ta ungefär 20 minuter.
-
6Toppa försiktigt frallorna som du vill:
-
7Borsta med smör eller uppvispat ägg och toppa med frön eller havssalt
-
8ELLER pudra med mjöl och skär skåror
-
9Sänk ugnstemperaturen till 200 °C (190 °C varmluftsugn) och sätt in brödgrytan i ugnen för att baka brödet. Grädda i 15 minuter, avlägsna sedan locket och grädda sedan i ytterligare 10–20 minuter tills de fått fin färg.