Brytbullar

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Brytbullar
Använd brödgrytan i gjutjärn för att göra dessa brytbara bröd som passar bra till förrätt, brunch eller som tillbehör. Toppa med sesam- eller vallmofrön.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL DEGEN
  • 300 g mjöl (+ extra till knådning)
  • 10 ml salt
  • 2 kryddmått socker
  • 4 teskedar smält smör
  • 10 g torrjäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
TOPPINGAR:
  • Smör, mjöl eller vispat ägg
  • Sesam- eller vallmofrön
  • Gör så här

  • 1
    Lägg mjöl, salt, socker, smör och jäst i skålen på en bakmaskin. Blanda med en degkrok. Tillsätt nog med ljummet vatten för att göra en mjuk kladdig deg.
  • 2
    Knåda degen i minst 10 minuter för att skapa en jämn, mjuk deg (inte torr eller hård).
  • 3
    Täck med en fuktig kökshandduk och ställ den för att jäsa till dubbel storlek på en varm plats. Det kommer att ta ungefär 30–45 minuter.
  • 4
    Värm ugnen till 250 °C (230 °C varmluftsugn). Borsta botten och kanterna i Le Creusets brödgryta med smör.
  • 5
    Slå ut degen och se till att all luft har tryckts ut. Dela upp degen i 60 g portioner och forma till frallor med oljade händer. Lägg frallorna i botten av brödgrytan, täck med locket och låt det jäsa till dubbel storlek på en varm plats tills den blivit dubbelt så stor igen. Detta bör ta ungefär 20 minuter.
  • 6
    Toppa försiktigt frallorna som du vill:
  • 7
    Borsta med smör eller uppvispat ägg och toppa med frön eller havssalt
  • 8
    ELLER pudra med mjöl och skär skåror
  • 9
    Sänk ugnstemperaturen till 200 °C (190 °C varmluftsugn) och sätt in brödgrytan i ugnen för att baka brödet. Grädda i 15 minuter, avlägsna sedan locket och grädda sedan i ytterligare 10–20 minuter tills de fått fin färg.