- Grönsaker
Ingredienser
- 75 g sweet chili-sås
- 2 tsk mald gurkmeja
- 1 tsk milt currypulver
- 1⁄2 msk chilisås
- en nypa havssalt
- 1 citron
- 500 g blomkålsbuketter
- 300 g butternutpumpa i ”halvmånar” (se Kockens tips för beskrivning av ”halvmånar”)
- 400 g kikärtor på burk
- 2 kvistar färsk mynta, bladen pressad citron
- 1 tsk vitlökspuré
- 150 g naturell yoghurt
- havssalt och krossad svartpeppar
- 75 g råris, kokt
- 50 g spenat
- 10 g färsk koriander, hackad
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 200 °C/varmluftsugn 180 °C
-
2Till marinaden blandar du sweet chili-sås, gurkmeja, currypulver, chilisås,
-
3salt, lite pressad citron och olja i en stor skål. Lägg i blomkål och skivor av butternutpumpa så att det täcks av marinaden.
-
4Lägg bitarna av blomkål och butternutpumpa på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 20–25 minuter tills de mjuknar och sotas lätt.
-
5Häll av kikärtorna och lägg i skålen med marinad så att de täcks av den återstående marinaden.
-
6Lägg kikärtorna täckta av marinad på bakplåten när det återstår 10 minuter av tillagningstiden för att göra kikärtorna lite krispiga. Vänd samtidigt blomkål och butternutpumpa så att de tillagas jämnt.
-
7Sedan gör du dressingen. Finhacka myntan och lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser förutom kryddorna. Vispa ihop dressingen med hjälp av en gaffel och smaka sedan av med salt och peppar.
-
8Vid servering lägger du först spenaten i skålen. Lägg sedan på det kokta riset och toppa med ugnsrostad blomkål, butternutpumpa och kikärtor. Till sist ringlar du över myntayoghurtdressingen och strör över lite grovhackad koriander.