Buddhabowl med ugnsrostad curryblomkål och butternutpumpa

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Buddhabowl med ugnsrostad curryblomkål och butternutpumpa
En buddhabowl är traditionellt sett en vegetarisk måltid som serveras i en enda skål eller tallrik med höga kanter och som består av små portioner av flera olika livsmedel som kan blandas efter behag. Denna buddhabowl är hälsosam, välgörande och full av smaker och innehåller traditionella indiska kryddor samt grönsaker och bönor.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 75 g sweet chili-sås
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk milt currypulver
  • 1⁄2 msk chilisås
  • en nypa havssalt
  • 1 citron
1 msk rapsolja
  • 500 g blomkålsbuketter
  • 300 g butternutpumpa i ”halvmånar” (se Kockens tips för beskrivning av ”halvmånar”)
  • 400 g kikärtor på burk
Till dressingen på myntayoghurt:
  • 2 kvistar färsk mynta, bladen pressad citron
  • 1 tsk vitlökspuré
  • 150 g naturell yoghurt
  • havssalt och krossad svartpeppar
Till servering:
  • 75 g råris, kokt
  • 50 g spenat
  • 10 g färsk koriander, hackad
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 200 °C/varmluftsugn 180 °C
  • 2
    Till marinaden blandar du sweet chili-sås, gurkmeja, currypulver, chilisås,
  • 3
    salt, lite pressad citron och olja i en stor skål. Lägg i blomkål och skivor av butternutpumpa så att det täcks av marinaden.
  • 4
    Lägg bitarna av blomkål och butternutpumpa på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 20–25 minuter tills de mjuknar och sotas lätt.
  • 5
    Häll av kikärtorna och lägg i skålen med marinad så att de täcks av den återstående marinaden.
  • 6
    Lägg kikärtorna täckta av marinad på bakplåten när det återstår 10 minuter av tillagningstiden för att göra kikärtorna lite krispiga. Vänd samtidigt blomkål och butternutpumpa så att de tillagas jämnt.
  • 7
    Sedan gör du dressingen. Finhacka myntan och lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser förutom kryddorna. Vispa ihop dressingen med hjälp av en gaffel och smaka sedan av med salt och peppar.
  • 8
    Vid servering lägger du först spenaten i skålen. Lägg sedan på det kokta riset och toppa med ugnsrostad blomkål, butternutpumpa och kikärtor. Till sist ringlar du över myntayoghurtdressingen och strör över lite grovhackad koriander.
 
Kockens tips:
”Halvmånar” av butternutpumpa görs av den tjocka änden på pumpan. Skala helt enkelt pumpan, skär av botten och ta bort rotfästet där butternutpumpans ”hals” börjar. Då blir den runda delen av pumpan kvar som kan skäras mitt itu och du kan ta bort kärnorna. Skär sedan ut halvmåneformade skivor.
 
 
Le Creuset