- Mjöl
Ingredienser
- 500 g mandelmjölk
- Vaniljstångfrön eller ½ riven tonkaböna
- 160 g vetemjöl
- 250 g socker
- 3 äggulor
- 100 g vit choklad
- 5–7 droppar röd karamellfärg
- Hallon eller jordgubbar
-
Gör så här
-
1Värm mjölken och riven tonkaböna tills det börjar sjuda. Täck över och låt det svalna.
-
2Blanda mjöl och socker i en skål och häll i den kylda mjölken. Tillsätt äggulorna och blanda med en grytsked. Sila och ställ in i kylen i 12 till 24 timmar.
-
3Dagen efter, ta ut smeten ur kylen 60 minuter innan bakning. Smörj fördjupningarna i Le Creusets canneléform och häll i blandningen i fördjupningarna.
-
4Förvärm ugnen till 220 °C.
-
5Baka på 220°C i 10 minuter och baka sedan i 60 minuter på 180°C. Kontrollera färgen på canneléerna vid slutet av baktiden. Om de fortfarande är ljusa i färgen, grädda i ytterligare fem minuter.
-
6Låt canneléerna svalna i formen innan du tar ur dem.
-
7Smält chokladen i ett vattenbad och färga den med några droppar röd karamellfärg.
-
8Häll chokladen över canneléerna och låt den stelna i kylen eller ringla över före servering.
-
9Dekorera med jordgubbar eller hallon.
-
10Kockens tips: Smeten ska inte vispas för då kommer canneléerna svämma över i ugnen. Om smeten skulle separera naturligt under natten så rör ihop den med en slickepott.