- Grönsaker
Ingredienser
- 3-4 små betor
- 1 äggvita eller 1 påse veganskt äggviteersättningspulver (finns i de flesta hälsokostbutiker)
- 1 kg grovt havssalt (helst Fleur de Sel de Guérande)
- 2-3 kvistar timjan
- 1 tsk senap (medium styrka)
- 1 msk balsamvinäger
- 1 matsked olivolja
- 1 tesked agavesirap
- 1 matsked saltfria pistaschmandlar, skalade
- 1 tesked socker
- 1 knippe ruccola
- 1–2 msk olja
- 1 burrata (avrunnen vikt ca 120 g), alternativt vegansk mozzarellaost
- Krasse att servera (valfritt)
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 180°C.
-
2Tvätta betorna, rengör och klappa dem torra. Vispa äggvitorna tills de är stela, eller tillred en äggviteersättning enligt anvisningarna på förpackningen och blanda sedan med havssalt. Häll en tredjedel av saltblandningen i Le Creuset 26 cm Heritage rektangulär ugnsform, placera bet- och timjankvistarna ovanpå och täck med den återstående saltdegen. Tillaga grönsakerna i den förvärmda ugnen i en timme.
-
3Ta ut grönsakerna ur ugnen, låt dem svalna en kort stund och lossa sedan försiktigt eller knacka av saltbeläggningen med en ostronkniv eller skruvmejsel. Låt betorna svalna, skala av dem (bäst när du använder engångshandskar) och skär dem i tunna skivor. Blanda alla ingredienser till vinägretten.
-
4Grovhacka pistaschmandlarna. Smält 1 tsk socker i en kastrull, tillsätt hackade pistagenötter och blanda. Låt pistaschmandlarna svalna en kort stund på bakplåtspapper. Värm oljan i en gryta eller panna och fritera den (torra) ruccolan tills den är knaprig. Detta tar ca 5 minuter; ruccolan krymper lite och blir lite knaprig.
-
5Lägg betskivorna sida vid sida på två tallrikar och ringla två tredjedelar av vinägretten. Skär försiktigt burratabollen på mitten och lägg den ovanpå betskivorna. Strö stekt ruccola och krasse på ett dekorativt sätt ovanpå. Ringla över resten av vinägretten och strö över de karamelliserade pistagenötterna som garnering.