- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 1-2 cm färsk ingefära, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 vårlök, skuren i tunna ringar
- 1 msk sojasås
- 4 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
- 1 tsk honung
- ½ tsk chiliflakes (ev. mer efter smak)
- 150 g lax, skuren i skivor
- 160 g sushiris, rått
- 2 tsk socker
- Salt
- 100 ml rödbetsjuice
- 1-2 msk rödvinsvinäger
- ½ knippe rädisor, kvartade
- 1-2 tsk torkade wakame- eller aramealger
- 1 liten snacksgurka
- 1 morot, skuren i fina strimlor
- 2 ägg
- 1 tsk ljus sojasås
- 1 tsk sesamolja
- ½ avokado
- 1 tsk sesamfrön
-
Gör så här
-
1Blanda ingefära, vitlök och vårlök med sojasås, 1 matsked risvinäger, sesamolja, honung och chiliflakes till en marinad. Droppa marinaden över laxen och låt dra i kylskåpet i 20-30 minuter.
-
2Koka sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen och låt dra. Blanda ihop resten av risvinägern med sockret och ½ tsk salt. Droppa vinägerblandningen över det färdiga riset, lägg över i en skål och låt svalna. Rör om då och då.
-
3Blanda rödbetsjuicen med rödvinsvinäger. Lägg i rädisorna och salta.
-
4Blötlägg algerna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dra.
-
5Rosta sesamfröna i en torr panna och ställ åt sidan.
-
6Skär avokadohalvorna i stänger.
-
7Skala gurkan och skär den i tjocka skivor på tvären.
-
8Vispa ihop äggen med sojasåsen i en liten skål och rör ned de hackade algerna. Hetta upp sesamoljan i en liten stekpanna. Lägg i äggblandningen och stek under lock på svag till medelvärme i 3-4 minuter tills ägget har stelnat helt. Ta ut omeletten, rulla ihop den och skär den i strimlor.
-
9Låt alla ingredienserna svalna i rumstemperatur.
-
10Lägg upp riset i två skålar vid servering. Lägg sedan lax-, avokado- och omelettstrimlorna och de skurna grönsakerna på riset. Strö till sist över sesamfrön och servera.
-
11Tips: Ju längre fisken marineras desto mer intensiv smak.