- Mjöl
Ingredienser
- 150 g självjäsande mjöl
- 2 msk kakao
- 2,5 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 125 g socker
- 125 g rumstempererat smör
- 3 ägg
- 4 msk naturell grekisk yoghurt
- 1 msk rosenvatten
- ½ tsk vaniljextrakt
- 100 g hallon
- 100 g mörk choklad i småbitar
- 1 näve hallon
- Några rosa rosenblad
- Florsocker (valfritt)
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 180°C (varmluftsugn 160°C).
-
2Placera ett ugnsgaller mitt i ugnen. Täck bottnen på Le Creusets hjärtformade gjutjärnsgryta med bakplåtspapper och smörj pappret och grytans insidor med matfett.
-
3Sikta ned mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt socker, rumstempererat smör, ägg, grekisk yoghurt, rosenvatten och vaniljextrakt. Blanda ihop med en träslev i ca 1–2 minuter till en jämn och krämig smet. Vänd ned hallonen och mosa dem lite. Häll smeten i grytan och jämna till ytan.
-
4Grädda i 45–50 minuter. För att se om kakan är färdig, stick med en provsticka i mitten av kakan. Nålen ska vara torr, om den inte är det, grädda i ytterligare 3–5 minuter. Ställ grytan på ett galler och låt kakan svalna helt.
-
5För att dekorera kakan, smält chokladen i en skål över vattenbad. Se till att vattnet inte når upp till skålens botten. Ringla chokladen över kakan och strö några hallon på toppen. Strö några rosa rosenblad över kakan och pudra den med florsocker precis innan servering.
-
6Kockens tips: Skär kakan med en plastkniv för att undvika att repa grytans invändiga emalj. Lossa alternativt kakan från grytans sidor med hjälp av en slickepott.