Choklad- och hallonkaka med rosenblad

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Choklad- och hallonkaka med rosenblad
Den perfekta kakan att baka på alla hjärtans dag och bjuda på till en kopp te.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Mjukt matfett att smörja formen med
  • 150 g självjäsande mjöl
  • 2 msk kakao
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 125 g socker
  • 125 g rumstempererat smör
  • 3 ägg
  • 4 msk naturell grekisk yoghurt
  • 1 msk rosenvatten
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • 100 g hallon
Dekoration:
  • 100 g mörk choklad i småbitar
  • 1 näve hallon
  • Några rosa rosenblad
  • Florsocker (valfritt)
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 180°C (varmluftsugn 160°C).
  • 2
    Placera ett ugnsgaller mitt i ugnen. Täck bottnen på Le Creusets hjärtformade gjutjärnsgryta med bakplåtspapper och smörj pappret och grytans insidor med matfett.
  • 3
    Sikta ned mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt socker, rumstempererat smör, ägg, grekisk yoghurt, rosenvatten och vaniljextrakt. Blanda ihop med en träslev i ca 1–2 minuter till en jämn och krämig smet. Vänd ned hallonen och mosa dem lite. Häll smeten i grytan och jämna till ytan.
  • 4
    Grädda i 45–50 minuter. För att se om kakan är färdig, stick med en provsticka i mitten av kakan. Nålen ska vara torr, om den inte är det, grädda i ytterligare 3–5 minuter. Ställ grytan på ett galler och låt kakan svalna helt.
  • 5
    För att dekorera kakan, smält chokladen i en skål över vattenbad. Se till att vattnet inte når upp till skålens botten. Ringla chokladen över kakan och strö några hallon på toppen. Strö några rosa rosenblad över kakan och pudra den med florsocker precis innan servering.
  • 6
    Kockens tips: Skär kakan med en plastkniv för att undvika att repa grytans invändiga emalj. Lossa alternativt kakan från grytans sidor med hjälp av en slickepott.