Chokladfondant med flytande salt karamell

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 min. Under 30 min.
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Chokladfondant med flytande salt karamell
En älskad klassiker med en twist. Chokladfondant är alltid en imponerande efterrätt att servera tack vare den flytande kärnan och här lyfts efterrätten till nya höjder. Den mörka och bittra chokladen passar perfekt tillsammans med den söta och salta karamellen och desserten är en perfekt avslutning på en utsökt middag i goda vänners lag.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Salt karamell:
  • 150 g socker
  • 2 msk vatten
  • 2 dl grädde
  • 80 saltat smör, skuret i små bitar
  • 1 tsk havssalt
Chokladfondant:
  • 4 ägg, medelstora
  • 80 g socker
  • 50 g mjöl
  • 100 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
  • 100 g osaltat smör
  • 20 g smör, till ramekiner
  • 2 msk mjöl, till ramekiner
  • Gör så här

  • 1
    Salt karamell
  • 2
    Häll socker och vatten i en kastrull och värm upp på medelhög värme. Låt karamellsåsen småkoka cirka 5 minuter, tills den är gyllene.
  • 3
    Ta av kastrullen från värmen och häll i grädden medan du rör runt. Var försiktig eftersom det kan stänka. Häll i smör och havssalt och låt karamellsåsen svalna.
  • 4
    Fondanter
  • 5
    Värm ugnen till 230 °C
  • 6
    Vispa ägg och socker tills det är ljust och pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda försiktigt ihop. Ställ åt sidan.
  • 7
    Smält choklad och smör tillsammans i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad. Låt det svalna i cirka 10 minuter och vänd sedan försiktigt ner det i smeten.
  • 8
    Smöra och mjöla insidan på de fyra ramekinerna. Fördela smeten i ramekinerna och häll 1 msk salt karamell i mitten på varje.
  • 9
    Grädda i 8–10 minuter tills det har bildats en skorpa och de har rests sig en smula. Låt de svalna i någon minut innan servering.
 
Tips:
Smeten kan förvaras i frysen i upp till ett år och är därför perfekt om du vill ha några portioner redo om du skulle få oväntat besök. Fördela smeten i ramekinerna och täck med hushållsfilm och ställ in dem i frysen. När du vill servera fondanterna behöver de först stå i rumstemperatur i 30 minuter eftersom det frysta stengodset inte får ställas direkt in i en varm ugn. Värm ugnen till 230 °C och grädda fondanterna i cirka 15 minuter. Nu är de redo för servering!
 
 
Le Creuset