- Choklad
Ingredienser
- 150 g socker
- 2 msk vatten
- 2 dl grädde
- 80 saltat smör, skuret i små bitar
- 1 tsk havssalt
- 4 ägg, medelstora
- 80 g socker
- 50 g mjöl
- 100 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
- 100 g osaltat smör
- 20 g smör, till ramekiner
- 2 msk mjöl, till ramekiner
-
Gör så här
-
1Salt karamell
-
2Häll socker och vatten i en kastrull och värm upp på medelhög värme. Låt karamellsåsen småkoka cirka 5 minuter, tills den är gyllene.
-
3Ta av kastrullen från värmen och häll i grädden medan du rör runt. Var försiktig eftersom det kan stänka. Häll i smör och havssalt och låt karamellsåsen svalna.
-
4Fondanter
-
5Värm ugnen till 230 °C
-
6Vispa ägg och socker tills det är ljust och pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda försiktigt ihop. Ställ åt sidan.
-
7Smält choklad och smör tillsammans i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad. Låt det svalna i cirka 10 minuter och vänd sedan försiktigt ner det i smeten.
-
8Smöra och mjöla insidan på de fyra ramekinerna. Fördela smeten i ramekinerna och häll 1 msk salt karamell i mitten på varje.
-
9Grädda i 8–10 minuter tills det har bildats en skorpa och de har rests sig en smula. Låt de svalna i någon minut innan servering.