- Choklad
Ingredienser
- 250 g smör
- 200 g mörk choklad
- 200 g socker
- 3½ dl ljummet espressokaffe
- 225 g vetemjöl
- 25 g kakao
- 1 tsk bakpulver
- 3 ägg
- 100 g hackade hasselnötter
- 100 g florsocker
- 2-3 msk kokande vatten
- 1 msk hackade kaffebönor
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 180° C. Skär smöret i tärningar. Hacka chokladen. Lägg smör, choklad och socker i en gryta och häll över det ljumna kaffet. Värm upp på svag värme tills chokladen har smält. Ta av grytan från värmen.
-
2Sikta ned mjöl, kakao och bakpulver i en stor skål. Tillsätt chokladblandningen och vispa ihop smeten. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Blanda i de hackade hasselnötterna och häll smeten i en kvadratisk långpanna (23 cm).
-
3Grädda kakan i 30-35 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Det får gärna fastna lite choklad på stickan men inte smet, då ska kakan gräddas lite till. Låt kakan svalna i formen på galler.
-
4Blanda under tiden ihop florsocker och kokande vatten till glasyren. Stjälp upp kakan ur formen när den är kall, dekorera den med glasyr och hackade kaffebönor och skär den i rutor.