- Choklad
Ingredienser
- 130 g mörk choklad, linser eller hackad
- 100 g äggulor
- 100 g socker (delat i: 60 g, 10 g och 30 g)
- 150 äggvitor
- 20 g mandel
- 1,5 dl vispgrädde
- harsyra
-
Gör så här
-
1Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen. Låt den svalna lite på köksbänken. Vispa äggulor och 60 g socker i en skål tills det blir som en lätt och luftig äggtoddy. Vispa äggvitorna och 10 g socker i en annan skål tills de är helt styva.
-
2Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i äggtoddyn. Vänd sedan ner äggvitorna utan att vispa ut för mycket luft från moussen.
-
3Häll ner moussen i en sprits eller fryspåse – då är det lättare att fördela moussen i glasen utan spill. Fördela i varje glas och ställ dem på kylning.
-
4Lägg det återstående 30 g sockret i en panna på låg värme. Låt det smälta helt utan att röra runt i sockret. Lägg i mandlar och låt dem täckas av det karamelliserade sockret.
-
5Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Häll ut krokanten på bakplåtspappret. När krokanten har svalnat helt, hackar du den fint.
-
6Vispa grädden lätt och fördela den över moussen i glasen. Strö sedan över lite mandelkrokant och garnera med harsyra.