Chokladmousse med mandelkrokant

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Chokladmousse med mandelkrokant
En av de läckraste desserterna man kan få måste vara en sammetslen, intensiv chokladmousse. Här kombineras den med vispad grädde och krispig mandelkrokant. En perfekt efterrätt när du får gäster eftersom den kan portionsfördelas och förberedas dagen innan. Receptet är framtaget i samarbete med Mette Elkjær.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 130 g mörk choklad, linser eller hackad
  • 100 g äggulor
  • 100 g socker (delat i: 60 g, 10 g och 30 g)
  • 150 äggvitor
  • 20 g mandel
  • 1,5 dl vispgrädde
  • harsyra
  • Gör så här

  • 1
    Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen. Låt den svalna lite på köksbänken. Vispa äggulor och 60 g socker i en skål tills det blir som en lätt och luftig äggtoddy. Vispa äggvitorna och 10 g socker i en annan skål tills de är helt styva.
  • 2
    Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i äggtoddyn. Vänd sedan ner äggvitorna utan att vispa ut för mycket luft från moussen.
  • 3
    Häll ner moussen i en sprits eller fryspåse – då är det lättare att fördela moussen i glasen utan spill. Fördela i varje glas och ställ dem på kylning.
  • 4
    Lägg det återstående 30 g sockret i en panna på låg värme. Låt det smälta helt utan att röra runt i sockret. Lägg i mandlar och låt dem täckas av det karamelliserade sockret.
  • 5
    Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Häll ut krokanten på bakplåtspappret. När krokanten har svalnat helt, hackar du den fint.
  • 6
    Vispa grädden lätt och fördela den över moussen i glasen. Strö sedan över lite mandelkrokant och garnera med harsyra.