- Choklad
Ingredienser
- 6 äggvitor
- 300 g socker
- 30 g kakao
- 3,5 dl rödvin
- 100 g socker
- 1 kanelstång
- 1 kvist timjan
- 4 Conference-päron
- 6 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk florsocker
- 90 g mörk choklad
-
Gör så här
-
1Marängbotten:
-
2Sätt ugnen på 120 °C
-
3Vispa äggvitorna hårt i en skål. Häll därefter i sockret lite i taget – en matsked åt gången – medan du fortsätter att vispa. När allt socker har blandats ner i äggvitorna häller du i kakao. Vispa tills allt socker är upplöst och marängsmeten är blank och bildar styva toppar.
-
4Lägg i ett bakplåtspapper i botten på buffétgrytan och klipp eventuellt till det. Häll i marängsmeten och fördela den jämnt. Ställ in grytan i ugnen utan lock och grädda marängen i 1 timme och 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt grytan stå kvar i ugnen tills den har svalnat helt.
-
5Pocherade päron:
-
6Värm upp rödvin, socker, kanelstång och timjan i en kastrull på medelhög värme. Låt det småkoka tills sockret har lösts upp.
-
7Skala päronen men låt skaftet sitta kvar. Sänk försiktigt ner dem i rödvinssirapen och se till att allt fruktkött täcks. Låt de småkoka på medelhög värme tills de blir mjuka – det tar ca 25–30 minuter.
-
8När päronen är klara tas de upp ur sirapen och läggs att svalna på en tallrik. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och höj värmen. Koka sirapen till en tjock sås och ta sedan bort kanelstång och timjan.
-
9När marängen har svalnat och det är dags att servera gör du vispgrädden. Vispa grädde, vaniljsocker och florsocker luftigt och fördela över marängen i buffétgrytan. Skär de avsvalnade päronen på längden och fördela ovanpå vispgrädden.