Citronpaj

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Citronpaj
En frisk och krämig dessert med spröd och knaprig yta. Smaken för tankarna till sol och sommar och pajen passar perfekt en varm sommardag på altanen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Deg:
  • 180 g vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1/2 dl vatten
Citronkräm:
  • Pressad saft från 3 citroner
  • Rivet skal från 1 ekologisk citron
  • 2 1/2 dl vatten
  • 3 ägg
  • 120 g socker
  • 1,25 dl grädde
  • Socker till karamellisering
  • Gör så här

  • 1
    Sikta ihop mjöl, salt och florsocker till degen i en skål. Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna, häll i vatten och blanda ihop ordentligt till en jämn deg. Täck över degen och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter.
  • 2
    Kavla ut degen och lägg den i pajformen så att den sticker upp över kanten. Ställ den i kylen i ytterligare 30 minuter.
  • 3
    Ta bort överskottsdegen från pajformens kanter, täck degen med bakplåtspapper och lägg på bönor eller ärtor för att hålla degen på plats när den förgräddas. Grädda pajskalet i 180° C i 15 minuter. Ta bort bönorna och grädda skalet i ytterligare 5 minuter.
  • 4
    Vispa ihop ägg och socker ordentligt till citronkrämen. Tillsätt pressad citronsaft och rivet citronskal och blanda slutligen i grädden.
  • 5
    Häll krämen i det förgräddade pajskalet och grädda i ugnen i 130° C i 30-40 minuter. Citronkrämen ska ha en slät yta och “dallra” lite när den är färdiggräddad.
  • 6
    Låt pajen svalna i ett par timmar. Strö socker över den avsvalnade pajen. Karamellisera sockret under grillen i ugnen eller med en gasbrännare. Servera genast.
  • 7
    Tips: Pajformens lösa botten gör det enkelt att servera och skära upp pajer på ett elegant sätt. Lyft upp botten med pajen på ur fatet, lossa pajen från botten och lägg den på ett serveringsfat. Enklare kan det inte bli.