Citruskaka med olivolja

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Citruskaka med olivolja
Den här kakan med olivolja är en hyllning till den vackra, gyllene oljan från Provenceregionen, och är rik, saftig och härlig. Kakan har en luftig konsistens och är kryddad med aromerna från olivolja och citrus. Den dekoreras med skivor av citrusfrukter som ger den ett inbjudande utseende.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 stora ägg
  • 240 g socker
  • 3 apelsiner
  • 3 citroner
  • 275 dl olivolja
  • 300 g mandelmjöl
  • 150 g mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 knivsudd salt
  • 1 kvist rosmarin, bladen dras av och hackas fint
  • 1 msk smör till formen
Till glasyren:
  • 30 ml pressad citron, värmd
  • 2 msk florsocker
  • Florsocker till servering
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 170 ⁰C/varmluft 150 ⁰C
  • 2
    Knäck äggen i skål med socker, och vispa blandningen tills den blir ljus och luftig.
  • 3
    Ta skalet och saften från 2 apelsiner och 2 citroner och ställ åt sidan tills de ska användas.
  • 4
    Blanda olivolja, citrussaft och skal i en kanna. Häll långsamt ner blandningen i den uppvispade äggblandningen medan du vispar hela tiden. Häll långsamt för att inte äggblandningen ska separera.
  • 5
    Sikta ner mandelmjöl, mjöl och salt i en egen skål. Tillsätt den finhackade rosmarinen till mjölblandningen och vänd försiktigt ner det i ägg- och oljeblandningen tills du får en slät smet.
  • 6
    Smörj formen med lite smör innan du försiktigt häller ner smeten. Skiva resterande apelsin och citron i tunna skivor och lägg dem försiktigt ovanpå smeten.
  • 7
    Grädda kakan i ugnen i ca 1 timme. Kakan är klar när den fått en gyllenbrun färg och du kan sticka ner en provsticka i mitten och den är torr när du drar ut den. Om kakan blir brun lite för snabbt kan du enkelt täcka den med lite folie och ställa in den i ugnen igen tills den är färdiggräddad.
  • 8
    När kakan är klar drar du försiktigt en kniv längs kanten på formen så att kakan enkelt kan lyftas upp senare.
  • 9
    För glasyren värmer du långsamt upp den pressade citronen och sockret i en kastrull tills sockret har lösts upp. Använd en provsticka till att sticka hål i kakan så att glasyren kan sugas upp. Pensla försiktigt toppen av kakan med glasyren och låt den svalna helt innan du skär bitar som du serverar med lite florsocker på toppen.
 
Tips:
Kakan smakar ännu bättre om du serverar den med crème fraiche med lite iblandat apelsinskal.
 
 
Le Creuset