Clafoutis med päron och karamellsås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Clafoutis med päron och karamellsås
Namnet ”clafoutis” kommer från franskan och betyder ”att fylla i”, vilket passar riktigt bra på den här kakan. Traditionellt fylls den ljusa smeten med rikliga mängder körsbär. Här får du en annan version där vi har kakao i smeten som ger ett annat uttryck och en djupare smak och kakan fylls med mogna, söta päron. En enkel kaka som passar perfekt till eftermiddagskaffet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 100 g socker
  • 150 g mjöl
  • Lite salt
  • 3 msk kakao
  • 100 g smör, smält
  • 2 dl mjölk
  • 3 mogna päron
Karamellsås:
  • 200 g socker
  • 2 tsk vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • Gör så här

  • 1
    Gör clafoutis-smeten genom att vispa ägg och socker i en skål. Sikta i mjöl, salt och kakao och blanda försiktigt ihop allt. Häll sedan i det smälta smöret och till sist mjölken. Ställ smeten åt sidan.
  • 2
    Värm ugnen till 200 °C. Skala päronen, dela dem på hälften och ta bort kärnhuset.
  • 3
    Smöra och mjöla insidan på den rektangulära ugnsformen. Häll clafoutis-smeten i formen och fördela päronen i smeten. Grädda kakan i ugnen i 40 minuter.
  • 4
    Gör under tiden karamellsåsen. Häll socker och vatten i en kastrull och värm upp på medelhög värme. Låt karamellsåsen småkoka tills den är gyllene, cirka 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen, häll i grädde och rör om ordentligt. Var försiktig eftersom det kan stänka. Häll i salt och ställ karamellsåsen åt sidan för att svalna.
  • 5
    Servera kakan ljummen med karamellsåsen.
 
Tips:
Får du karamellsås över kan du förvara den i en glasburk med tätslutande lock i en månad.
 
 
Le Creuset