- Anka
Ingredienser
- 6 anklår
- 3 msk grovt salt
- 2 msk socker
- 10 kvistar rosmarin
- 10–15 kvistar timjan
- 10 lagerblad
- 10 krossade pepparkorn
- 1 kg ankfett (eller hälften ankfett och hälften olja med neutral smak)
- 5 vitlöksklyftor
-
Gör så här
-
1Lägg anklåren i en skål med salt, socker, hälften av rosmarin- och timjankvistarna samt hälften av lagerbladen och pepparkornen. Se till att låren är täckta med salt, socker och peppar. Täck över skålen med plastfolie och låt stå i kylen och dra tills nästa dag.
-
2Smält ankfettet i en gjutjärnsgryta och lägg vitlök och resterande örter i ankfettet.
-
3Borsta av överflödigt salt och örter från anklåren. Klappa dem torra och sänk försiktigt ned dem i grytan med fett. Här ska de confiteras i fettet i 2 timmar. Fettet ska hållas strax under kokpunkten, helst mellan 85 och 95 °C.
-
4Anklåren kan stekas knapriga i ugnen eller i en stekpanna. Alternativt kan man plocka av köttet och använda det till rillette.
-
5De confiterade anklåren kan sparas till senare om de förvaras i en lufttät, ren behållare med ankfettet.