- Fågel
Ingredienser
- 115 g bacon, strimlad
- En hel kyckling, skuren i 10 bitar (brösten och låren delas i två bitar)
- Salt och peppar
- 5 palsternackor, skurna i lagom stora bitar
- 225 g färsk pärllök, skalad (som alternativ kan rödlök skivad i fjärdedelsklyftor användas)
- 460 ml mousserande vin
- 1 lagerblad
- 3 kvistar färsk timjan
- 2 msk crème fraiche 18 %
- 1,5 msk matsked färsk dill, finhackad
-
Gör så här
-
1Lägg baconstrimlorna i den kalla gjutjärnsgrytan och stek vid medelhög värme tills strimlorna är brynta. Häll av fettet och sätt baconstrimlorna åt sidan
-
2Torka kycklingbitarna med hushållspapper och krydda med salt och peppar
-
3Stek bitarna i två omgångar i grytan – först med skinnsidan nedåt. Ställ därefter köttet åt sidan
-
4Lägg palsternackan och löken i grytan. Rör om regelbundet tills grönsakerna börjar bli bruna
-
5Tillsätt det mousserande vinet och se till att det fastbrända lossnar från botten av grytan. Detta innehåller massor av smak. Tillsätt lagerblad och timjan och koka upp vinet
-
6Lägg tillbaka de fyra lårbitarna och vingarna i grytan. Lägg på locket och sänk temperaturen så att det sjuder. Tillaga i 1 timme
-
7Tillsätt bröstbitarna och baconstrimlorna. Lägg på locket och tillaga i ytterligare 40 minuter
-
8Ta upp filéerna ur grytan och ställ dem åt sidan. Avlägsna lagerblad och timjan. Koka upp såsen och reducera den till lämplig tjocklek. Stäng av värmen och rör i crème fraiche och hälften av dillen. Smaka av med salt och peppar
-
9Servera kycklingen i grytan dekorerad med resterande dill