Coq au Vin paj med vitt vin

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Över 2 timmar Över 2 timmar
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Coq au Vin paj med vitt vin
En paj som lätt kan göras i förväg. Du kan göra fyllningen dagen innan och sedan baka den med pajlocket när du vill servera den. Perfekt för vardagsmat, en sammankomst eller för att ta med på picknicken.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

REDUKTION AV VITT VIN:
  • 3,5 dl vitt vin
  • 1 lök, grovhackad
  • 1 morot, skivad
  • 1 stjälkselleri, skivad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
PAJFYLLNING:
  • Olivolja
  • 100 g rökt bacon, i små tärningar
  • 200 g champinjoner, skurna i fjärdedelar
  • 1 purjolök, skivad
  • 1 schalottenlök, halverad
  • 3 morötter, skurna i stora tärningar
  • 1 helstekt grillad kyckling (gärna ekologisk)
  • En handfull persilja, finhackad
  • Salt och peppar
  • 5 små potatisar, halverade och förkokta
SÅS:
  • 50 g smör
  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • 2 msk maizena
  • Lite vatten
  • 2 msk grov senap
TILL SIST:
  • 2 förpackningar färdig pajdeg
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • Gör så här

  • 1
    Gör reduktionen av vitt vin: Värm din Le Creuset gjutjärnsgryta (24 cm) över medelvärme. Lägg alla ingredienser för vitvinsreduktionen i grytan och koka upp. Låt det sjuda utan lock tills vätskan halverats. Ta bort från värmen, sikta grönsaker och örter och lägg åt sidan för att svalna.
  • 2
    Gör pajfyllningen: Torka grytan och sätt tillbaka på värmen. Tillsätt 1 msk. olivolja och stek bacon i den. Den ska vara gyllene och krispig. Ta baconet ur grytan, men lämna fettet kvar och lägg åt sidan.
  • 3
    Tillsätt 1 msk. olivolja till baconfettet och stek svampen i flera omgångar eftersom de innehåller mycket vätska. Krydda varje omgång med salt och peppar. När all svamp fått färg plockas de upp och läggs i en sil över en skål så att de kan droppa av.
  • 4
    Stek purjolök i grytan tills den är gyllen och lägg den också i silen. Stek schalottenlökarna tills de är gyllene och lägg dem åt sidan på en tallrik. Stek morötterna i grytan, lägg på locket och låt dem koka i 10 minuter, eller tills de är mjuka och något gyllene.
  • 5
    Skala köttet av kycklingen och lägg det i en stor skål. Tillsätt persilja, alla stekta grönsaker, bacon och förkokta potatisar och blanda pajfyllningen ordentligt.
  • 6
    Gör såsen: Häll vitvinsreduktionen och kycklingbuljongen i din Le Creuset-gjutjärnsgryta (24 cm) och koka upp. Gör en tjock vätska med maizenan och lite kallt vatten och se till att alla klumpar rörs ut. Rör om den kokande såsen tills den blir tjockare. Tillsätt senap och smör och krydda med salt och peppar efter smak. Ta bort grytan från värmen och blanda pajfyllningen i såsen.
  • 7
    Gör klart pajen: Kavla ut pajdegarna på bordet och lägg dem ovanpå varandra. Skär dem i en cirkel som är något större än grytlocket. Om pajdegen är för liten kan du kavla ut den mer med en kavel. Rugga ytan på pajdegen med mönster eller ränder efter önskemål med en kniv och placera den i kylen i 20 minuter.
  • 8
    Sätt ugnen på 180 {1>°C (vanlig ugn).
  • 9
    Placera pajdegen ovanpå pajfyllningen i grytan och tryck degen uppåt från kanterna så att den förblir tät. Blanda ägg och mjölk tillsammans och pensla degen. Baka pajen i ugnen i 40 minuter, eller tills pajdegen är spröd och gyllene. Låt pajen svalna i 20 minuter innan den serveras.