- Frukt
Ingredienser
- 60 g äggvita från frigående höns
- 110 g ljusbrunt socker
- 2 kryddmåttvitvinsvinäger
- 2 g majsmjöl
- 9 hela eller halverade persikor eller nektariner
- 1 flaska, 750 ml, mousserandevitt vin eller crémant
- 1 vaniljstång, fröna
- Zest från 1 citron
- 100 g brunt socker
- Crème fraiche eller vispgrädde med yoghurt till serveringen
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 140 °C/120 °C varmluftsugn/gasmärke 3.
-
2Förbered två 25 cm bakplåtar med bakplåtspapper.
-
3Vispa äggvitorna med hjälp av en elvisp tills det bildas ett skum. Tillsätt sakta sockret enmatsked i taget under vispning på hög hastighet tills allt socker har tillsatts. Blandningen kan senågot grynig ut på grund av det grova farinsockret. Vispa sedan i vinägeroch majsmjöl.
-
4Lägg stora skedar av marängblandningen på plåtar med bakplåtspapper, se till att lämnautrymme mellan varje. Grädda i 90 minuter. När du lagt in marängerna i ugnen, stäng avugnen tills ugnen har svalnat helt.
-
5Använd en liten vass kniv och gör ett kors längst ner på varje persika för attunderlätta när du skalar dem.
-
6Tillsätt mousserande vin, vanilj, citronskal ochbrunt socker i en rund 20 cm Signature-gryta från Le Creuset. Låt det börja sjuda under omrörning till sockret löses upp.
-
7Tillsätt sedan persikorna och pochera i 8–10 minuter eller tills de är mjuka. Ta bort från pocheringsvätskanoch lägg dem på ett fat och kyl.
-
8Reducera den återstående vätskan till en lätt sirapskonsistens. Efter 20–30 minuter, stäng av värmenoch låt svalna.
-
9Häll över persikorna och servera med farinsockermaränger och vispad crème fraiche ellerfet yoghurt.